Piata a crescut in acest an cu aproape 20% la nivelul indicelui general BET-C (care nu include si actiunile celor cinci SIF-uri), iar indicele BET (al celor mai lichide zece actiuni, fara SIF-uri) a urcat cu 26,1%.

Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca bursa ar putea repeta anul viitor evolutia din acest an si poate chiar sa o depaseasca daca ratingul Romaniei se va imbunatati si economia la nivel international se va intari.

"Imbunatatirea ratingului de tara ca ar duce la cresterea investitiilor, deoarece multi investitori institutionali nu pot intra pe bursa din Romania din cauza ratingului redus al pietei. Asteptarile pesimiste pentru anul 2014 cred ca sunt reduse. Nu este exclus sa asistam si la perioade de corectii, insa cred ca acestea vor fi marginale in comparatie cu perioadele pozitive. Nu trebuie sa uitam, insa, ca revenirea economica este inca firava, se bazeaza mult pe agricultura, si in orice moment o ruptura in plan politic poate crea instabilitate. Daca natura nu va ajuta in parametrii estimati sau daca alegerile prezindentiale nu vor reusi sa mentina stabilitate, este posibil sa mai ratam inca un an de investitii, ceeea ce ar avea repercursiuni grave asupra pietei de capital", a declarat Muresian, citat de Mediafax.

Luand in calcul inchiderile burselor din 30 decembrie, performanta indicelui BET este depasita doar de indicele Sofix (Bulgaria), care a urcat cu 42,2%, in timp ce indicele principal al bursei din Viena a crescut cu 6%, iar WIG20 (Varsovia) a coborat cu 7%.

Dinamica indicelui BET este apropiata de cea a indicelui DAX (+25,4%), insa este mai lenta decat cea a indicilor S&P500 (29%), Sofix - Bulgaria (42,28%) si Nikkei (56,7%).

Desi piata a crescut semnificativ, indicii BET si BET-C inca sunt cu 40% si, respectiv, cu 55% sub maximele istorice atinse in 2007, in timp ce indicii S&P500 si DAX, principalii indici ai burselor din SUA si Germania, au stabilit noi recorduri.

Dragos Darabut, directorul general al SAI Vanguard Asset Management, crede ca economia va "merge cel putin la fel de bine" si anul viitor, mentionand, totodata, ca inflatia este redusa, iar BNR are spatiu de manevra.

"Cresterea economica se va reflecta si in rezultatele companiilor listate la BVB. Profituri in crestere, cu mentinerea multiplilor de evaluare constanti, inseamna ca preturile actiunilor vor creste in acelasi ritm", a adaugat el.

Capitalizarea bursei a urcat in acest an cu 37% (36,1 miliarde lei), la 133,82 miliarde lei (29,98 miliarde euro), sustinuta de cresterea preturilor si de listarea Nuclearelectrica (capitalizare de 3,15 miliarde lei) si Romgaz (13,17 miliarde lei).

Evolutia pietei a fost influentata in principal de cele mai importante piete externe, care au stabilit noi maxime istorice, fiind alimentate de lichiditatile semnificative injectate de marile banci centrale pentru sustinerea economiilor.

Actiunile Fondului Proprietatea, cele mai lichide din piata, au inchis cu 51,7% fata de nivelul de la finalul lunii decembrie 2012. Actiunilor FP li s-au alaturat titlurile Impact (crestere de 4,7 ori), Cemacon ( de 2,5 ori), Prodplast (de 2,3 ori), in timp ce la polul opus se regasesc titluri precum MJ Maillis (-71,4%), Romcarbon (-57,8%) sau Ropharma (-48%).

In ceea ce priveste traiectoria pentru anul viitor, brokerii au pareri diferite, insa toti spun ca aceasta va fi dictata in principal de trendul extern si de deciziile marilor banci centrale cu privire la programele de sustinere a economiilor.

"Pe plan intern, vom avea alegeri prezidentiale in contextul in care mediul politic nu este unul tocmai linistit. Sistemul bancar continua sa fie sufocat de provizioanele necesare acoperiri unor riscuri nesabuit asumate in perioada de boom economic. Pe plan extern, faptul ca pietele au ajuns la cotatii istorice determina o tensiune ce naste teorii in privinta unor corectii. In alta ordine de idei, argumentele pentru care Fed a redus programul QE sunt incurajatoare. Sper sa nu mai avem paradoxul in care indicatorii macroeconomici pozitivi deprima pietele de teama ca Fed isi va restrange achizitiile de bonduri", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.