Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,2% pana la ora 8:02 GMT (10:02 ora Romaniei), transmite Reuters.  FTSEurofirst 300 a pierdut circa 13% de la sfarsitul lunii octombrie.

Indicele blue-chip FTSE al bursei de la Londra a marcat joi cel mai indelungnat trend descendent din ultimii noua ani, incheind in scadere pentru cea de-a noua sedinta consecutiv. 

Actiunile miniere au inregistrat pierderi importante in debutul sesiunii de vineri, din cauza temerilor privind perspectivele macroeconomice mondiale. 

"Investitorii sunt speriati de incertitudinile din piata. Este criza de cumparatori, reflectata si de rulajele anemice. Piata se misca pe directiile dictate de indicatorii tehnici, e foarte greu pentru un manager de fond care ar vrea sa-si puna banii la treaba. Pe termen scurt si mediu, singurul refugiu pare sa fie peste ocean, in titlurile de Trezorerie SUA, in pofida blocajului politic pe problemele legate de deficit si datoria de stat", comenteaza un analist francez. 

Si bursele asiatice au scazut puternic vineri, din cauza temerilor potrivit carora criza datoriilor de stat din zona euro ar putea bloca pietele de credit, afectand sever economia globala. 

Indicele MSCI Asia-Pacific al burselor asiatice din afara Japonei a coborat cu 1,6%, la minimul ultimelor sapte saptamani.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 0,1%, mentinandu-se aproape de minimele ultimilor doi ani si jumatate, informeaza Mediafax.