Banca centrala a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achizitionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung in valoare de 400 miliarde de dolari si vanzarea unui volum similar de titluri pet ermen scurt, a anuntat miercuri seara consiliul guvernator al Federal Reserve, transmite Bloomberg.

"Este o masura modesta. Au intrat astfel pe calea relaxarii politicii monetare, insa vor deveni mai agresivi daca vor fi convinsi ca cresterea economica nu se va imbunatati", comenteaza Dean Maki, economist sef pentru SUA la Barclays Capital si fost economist in cadrul Federal Reserve.

Preturile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piata secundara in asteptarea achizitiilor de obligatiuni pe termen lung de catre banca centrala.

Actiunile de pe Wall Street s-au depreciat, dupa ce Fed a apreciat ca turbulentele cauzate pe pietele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afecteaza economia americnaa.

Dupa anuntul Fed, bursele europene au deschis, de asemenea, in scadere puternica. Indicele FTSEuforist 300 al principalelor actiuni europene a scazut cu 2,5%. FTSEurofirst 300 a pierdut 20% de la inceputul anului, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si franarea cresterii economice in SUA si la nivel mondial.