Indicele Dow Jones Industrial Average a coborat cu 0,95%, in timp ce S&P 500 a avut un declin de 0,95%, iar Nasdaq a pierdut 0,61%.

Asa ca, in timp ce indicii sunt pe rosu, iar economia stagneaza, rata de crestere a PIB-ului fiind chiar revizuita in scadere, discursul presedintelui FED ar fi trebuit sa contureze viitorul SUA in urmatoarea perioada, scriu cei de la CNBC. In schimb, el doar a reluat idei din discursul traditional al oficialilor Rezervei Federale, in care acestia isi exprimau ingrijorarea fata de momentul in care economia americana isi va reveni. "Este clar ca revenirea din criza a fost mai putin robusta decat ne-am fi asteptat", a declarat el.

Bernake se asteapta ca economia sa-si inceapa cresterea in a doua parte a anului. In plus, el  estimeaza ca inflatia va ramane sub 2%, lucru estimat de analisti.

Daca nu vor fi semnale pozitive privind cresterea economica, Rezerva Federala va intocmi un nou plan de masuri de stimulare a economiei americane la intalnirea din 20-21 septembrie.

Presedintele Fed a aratat ca reducerea numarului record al persoanelor aflate in somaj timp de minim sase luni va contribui la consolidarea cresterii economiei americane.

In schimb, economistul Nouriel Roubini, cunoscut drept "Dr. Doom" pentru predictiile sale exacte, spune ca America va incepe sa tipareasca bani pana la sfarsitul anului.

Rata de crestere a PIB-ului SUA, revizuita in scadere

Vineri, rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii, pe trimestrul al doilea, a fost revizuita oficial in scadere, la 1%.

Revizuirea ratei de crestere a PIB arata ca exporturile au incetinit, iar consumul si investitiile au crescut timid.

Pietele financiare se asteptau ca seful FED sa-si exprime punctul de vedere cu privire la zvonurile tot mai numeroase potrivit carora economia SUA ar putea intra in recesiune, cu atat mai mult cu cat rata de crestere a PIB a fost revizuita in scadere, precum si planul Rezervei Federale de a evita acest lucru.

La inceputul acestei luni, Fed a anuntat ca va mentine dobanda de referinta aproape de nivelul zero pentru cel putin doi ani si analizeaza alte masuri pentru stimularea economiei.

Unii investitori au sperat ca banca centrala, care a cumparat deja obligatiuni ale Trezoreriei de 2.300 miliarde de dolari, sa lanseze o noua runda de achizitii de active.

Citeste si

Udrea vrea sa reduca TVA din alimentatia din turism la 9%. Premierul Boc mai analizeaza

Spania isi limiteaza deficitul bugetar prin constitutie