Mama FNI este disperata ca statul ii ia toata pensia in contul cheltuielilor judiciare, asa ca se pregateste de un nou proces.

In ultimii ani, Ioana Maria Vlas a avut parte din plin si de marire si decadere. O vreme a umblat cu bani multi. Apoi a fost inchisa si nu a mai avut nevoie de ei. Intre timp insa situatia s-a schimbat radical.

"Pensia mi-a fost blocata si ea este virata in conturile Ministerului de Finante in totalitate. Ce pot sa fac? Eu eram la inchisoare, nu puteam protesta. In mod normal trebuia sa imi blocheze doar o treime, dar mi-au blocat-o toata", spune aceasta.

Ioana Maria Vlas a fost obligata sa plateasca patru miliarde de lei vechi cheltuieli judiciare catre stat, iar autoritatile au decis sa ii puna poprire pe pensia de urmas de la sotul ei, fost magistrat militar.

Mama FNI ar fi luat lunar 2800 de lei.

Si totusi banca la care are cont trimite mai departe toata suma catre Finante. Cum Ioana Maria Vlas sustine ca nu are bani nici de paine, da in judecata si banca si statul. Specialistii confirma ca i s-a facut o nedreptate, dar nu garanteaza ca va si castiga procesul.

"Sumele nu sunt retinute ilegal, pentru ca exista un titlu. Cuantumul in care au fost retinute depaseste o prevedere legala. Nu se poate trece peste un cuantum de supravietuire", spune Radu Antal, avocat.

Reprezentantii institutiei financiare precizeaza intr-un comunicat: "Pensia nu se incadreaza in categoria drepturilor salariale, este un venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor asigurate ca urmare a batranetii. Ne pare rau pentru situatia creata, dar banca a procedat in mod corect la infiintarea popririi. (Notificarea bancii)".

Pana la finalizarea procesului, Ioana Maria Vlas isi cauta loc de munca si mizeaza pe talentul ei la limbi straine.