De la primele ore ale diminetii sute de bucuresteni s-au asezat la aceasta coada din fata Palatului Copiilor. Multi isi cautau un loc de munca si de mai bine de un an, asa ca si-au pus multe sperante in acest targ organizat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Au fost anuntate aproape 2.500 de locuri de munca, insa doritori de a le ocupa sunt mult mai multi. Autoritatile estimau ca vor veni mai bine de 3.000 de someri la bursa din Bucuresti.

Cele mai multe oferte sunt pentru cei cu studii medii, dar si pentru persoanele calificate. Cat de salarii, multe nu sar de 1.000 de lei, insa nici oamenii nu cer mai mult.

Unul dintre participanti spune ca isi cauta de mai bine de un an un loc de munca. Desi este arhitect si are experienta in constructii se intereseaza de orice loc de munca. El face parte dintre optimisti si chiar crede ca isi va gasi.

Altii nu sunt chiar atat de optimisti, mai ales ca au trecut de varsta in care ar fi putut sa o ia de la zero. Un alt participant care a implinit frumoasa varsta de 50 de ani este convins ca nu poate sa-si gaseasca un loc de munca.

La randul sau, Nicoleta Bortea, purtator de cuvant la Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bucuresti, subliniaza ca, din pacate, nu sunt locuri de munca pentru toti doritorii.

Si la Cluj peste 200 de oameni s-au inghesuit inca de la primele ore ale diminetii la bursa locurilor de munca. Insa cei mai multi candidati au fost dezamagiti.

Unul dintre someri explica: “Ne intereseaza, dar peste tot se cere sa lucrezi cat mai mult si bani cat mai putini, deci e foarte greu si varsta e o problema".

Cele mai cautate au fost cele 530 de locuri de munca in Italia in domeniul hotelier. Aici, salariile oferite sunt intre 700 si o mie de euro net.

La Constanta disperare: sute de oameni s-au calcat in picioare pentru a intra in sala unde se desfasoara Bursa Locurilor de Munca.

Aici, 44 de angajatori au pus la dispozitia celor interesati peste 900 de locuri de munca, cele mai multe de sezon: cameriste, bucatari sau ospatari.

Salarii mai mari, dar si cerinte pe masura au fost la alt targ de munca, desfasurat in capitala. Vorbim de bursa angajatorilor de top, unde au venit astazi 70 de firme. Acest targ poate fi vizitat si maine pana la ora 5.

Potrivit datelor partiale prezentate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la bursa de astazi au participat peste 58.000 de persoane, care au aplicat pentru unul din cele 30.000 de locuri de munca disponibile.

Dintre participanti, au fost selectati in vederea angajarii aproape 30.000 de persoane. Totodata, peste 2.000 de participanti, din care 66 cu studii superioare, au fost angajati pe loc.

Principalele ramuri de activitate in care au fost incadrate pe loc cele mai multe persoane, sunt: agricultura si servicii auxiliare (453), constructii de cladiri (352), transporturi terestre, transporturi prin conducte (345), hoteluri si alte facilitati de cazare (285) si comert cu amanuntul (218).

Cei mai multi dintre cei selectati pentru angajare sunt din Iasi (2.407), Bucuresti (1.500), Suceava (1.311), Vaslui (1.310) si Constanta (1.180), Sibiu (1.137), Timis (1.045), Brasov (942), Prahova (904), Covasna (809).