Potrivit Statisticii, in primul trimestru al acestui an, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 1,82% fata de trimestrul precedent si de 4,74% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

Fata de ultimul trimestru din 2009, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata, dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere mai accentuata in invatamant (12,00%), administratie publica (7,83%) si sanatate si asistenta sociala (7,65%).

Cresterile inregistrate in sectorul public se datoreaza, pe de o parte, revenirii salariilor la valorile normale, dupa taierile cu 15,5% din ultimele doua luni ale anului, ca urmare a concediului fara plata, iar pe de alta parte, unor prime de sarbatori sau celui de-al 13-lea salariu, acordate in primele luni ale anului.

Scaderi semnificative s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,86%), industria prelucratoare (-2,98%) si industria extractiva (-2,39%).

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cele mai mari rate de crestere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in industria extractiva (15,86%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (12,94%) si informatii si comunicatii (12,76%).

Scaderi s-au inregistrat in invatamant (-5,67%), administratie publica (-1,50%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (-1,30%).

Nu uita!

Duminica, de la ora 10:00, Cristian Leonte, Cristian Hostiuc (ZF) si Claudiu Pandaru (Gandul) ii vor avea invitati intr-o noua editie Dupa 20 de ani pe Arin Stanescu (avocat, practician insolventa, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor de Insolventa din Romania) si pe Mihai Rohan (om de afaceri, din 2000 director general al Carpatcement Holding S.A, conducand operatiunile grupului german HeidelbergCement in Romania).

Vom afla cum este afectat sectorul privat de criza, cum este afectat consumul si cum poate fi el totusi revitalizat. Dupa 20 de ani va aborda subiecte fierbinti in contextul crizei, cum ar fi piata imobiliara, falimentele sau problema insolventei.