In judetul Vaslui, familia Sabadag traieste din ajutorul social si din ce castiga tatal muncind cu ziua. Doi din cei 6 copii s-au lasat de scoala. Anul acesta ar fi trebuit sa mearga la liceu.

"Unul e plecat in Spania, l-a luat o sora de-a lui si unul e plecat la camp, la taiat coceni. El ar fi vrut sa mearga la scoala, atat!", spune Marian Sabadag, tatal copiilor.

In judetul Suceava, aceeasi drama. Angela Caliniuc are 5 copii pe care ii creste singura. Barbatul ei, pensionat pe caz de boala, are o pensie de doar 200 de lei.

Pe fata de 15 ani, care ar fi trebuit sa intre in clasa a IX-a, au trimis-o in Belgia, ca babysitter. Mama se bucura: a scapat de o cheltuiala. "Am trimis-o sa stea cu doi copilasi, sa-i ingrijeasca, sa se intretina si ea, sa poata castiga si ea un banut", spune Angela Caliniuc mama fetei.

Viorica Moise din judetul Brasov are patru copii. Doar doi merg la cursuri, ceilalti au abandonat. Una dintre fete, la 15 ani, a repetat de 3 ori clasa intai. Nepasarea mamei uimeste. "Daca nu mai vrea sa mearga, e fata mare si nu mai merge. Pai si eu fara scoala traiesc!", spune ea.

Teoretic, de abandonul scolar ar trebui sa se ocupe o gramada de institutii, chiar si politia, care ii poate amenda, in anumite conditii, pe parintii care-si retrag copiii de la scoala. "De fapt, sunt copiii nimanui si sunt viitori delicventi. Cheltuim mai mult dupa aceea, neavand acum grija suficienta de ei", spune Marius Durna, directorul adjunct Protectia Copilului Brasov.

Practic insa prea putini vor sa se lupte cu hatisul de legi. Rezultatele sunt cutremuratoare. Un studiu facut de Institutul de Stiinte ale Educatiei pe 670 de copii din 5 scoli din tara, vreme de 4 ani, arata ca un copil din trei la ciclul primar ajunge sa nu mai termine clasa a IV-a.

Potrivit Ministerului Educatiei, judetele cu cea mai mare rata a abandonului scolar sunt Brasov, Calarasi, Mehedinti, Covasna si Vrancea.