Cele cinci confederatii sindicale au decis sa organizeze, in 25 iunie, un pichet in fata Palatului Cotroceni, la care vor participa in jur de 3.000 de oameni. Ei spera ca, in acest fel, sa-l convinga pe presedinte sa nu promulge legile pe care Guvernul si-a angajat raspunderea si sa le retrimita in Parlament.

Pe langa protestele din strada, sindicatele vor depune si o plangere la Organizatia Internationala a Muncii (OIM), in care vor reclama Guvernul ca incalca drepturile salariatilor si ale pensionarilor.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a recunoscut ca sindicalistii nu cred in eficienta protestului din 25 iunie, dar vor recurge la el pentru a nu fi acuzati ca nu au apelat si la ultima cale de a impiedica aplicarea reducerilor de salarii si de pensii.

"Nu credem ca aceasta actiune va avea impact, dar trebuie sa il responsabilizam pe presedinte, sa incercam sa il facem sa inteleaga ca metodele pot fi imbunatatite si ca trebuie sa respinga legile, pentru repartizarea uniforma a responsabilitatilor", a spus Hossu, citat de Mediafax.

Confederatiile sindicale au mai decis ca din 15 iulie sa acorde asistenta juridica tuturor pensionarilor care doresc sa dea in judecata Guvernul, atat la nivel national, cat si la CEDO.

Legile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament au fost atacate la Curtea Constitutionala, for care va discuta actele normative in 24 iunie. In cazul in care Curtea isi da avizul pe ele, legile vor merge la Cotroceni pentru promulgare, dupa care vor fi publicate in Monitorul Oficial.

In legatura cu intarea in vigoare a legilor, reprezentantii Guvernului inca se contrazic. In timp ce ministrul Finantelor a declarat, ieri, ca primele pensii si salarii micsorate vor fi virate in luna august, ceea ce inseamna ca legile vor intra in vigoare la 1 iulie, premierul Emil Boc a spus ca acestea vor intra in vigoare “la data publicarii in Monitorul Oficial”.

Prin urmare, daca legile sunt publicate inainte de 1 iulie, este posibil ca veniturile pensionarilor si ale bugetarilor sa fie taiate si pentru ulimele zile ale lunii iunie.