Conform rezultatelor studiului Manpower, previziunile angajatorilor sunt similare cu cele raportate pe parcursul primului trimestru al anului, de altfel cele mai optimiste din ultimii trei ani.

Unu din cinci angajatori romani afirma ca va opera cresteri de personal pe parcusul urmatoarelor trei luni, iar aproape sapte din 10 angajatori intervievati indica faptul ca isi vor mentine nivelul actual.

Cei aflati in cautarea unui loc de munca in sectorul comertul cu ridicata si cu amanuntul se pot astepta la un ritm extrem de activ in ceea ce priveste angajarile. Previziunea pentru acest sector de activitate indica o crestere moderata de opt puncte procentuale, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, in principal datorita intentiilor de extindere pe piata locala a unor lanturi majore de hipermarketuri si datorita unei cresteri semnificative a cererii in acest sector”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

La nivel regional, angajatorii din sase din cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea volumului de angajari pe parcursul urmatoarelor trei luni. Angajatorii din Nord-Vest raporteaza cele mai optimiste planuri de angajare, cu o Previziune Neta de Angajare de +21%. Un climat favorabil angajarilor este anticipat si in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde Previziunea se situeaza la o valoare de +19% si de asemenea in Sud, unde prognoza se ridica la valoarea de +18%.

Atat angajatorii din Centru anticipeaza un climat favorabil angajarilor, cu o Previziune de +15%, cat si cei din regiunea Sud-Vest, unde Previziunea se situeaza la o valoare de +14%. Totodata, angajatorii din doua regiuni se asteapta la valori negative ale prognozei, respectiv cei din Sud-Est, unde valoarea Previziunii ajunge la -4% si cei din Nord-Est cu o valoare de -1%.

Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din sectorul comertul cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la valoarea de +21%. In ceea ce priveste celelalte sectoare de activitate, un climat stabil privind ritmul angajarilor este anticipat in trei sectoare, cu valori de +18% - pentru sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, sectorul industria prelucratoare si sectorul administratie publica si servicii sociale.

Angajatorii din sectorul hoteluri si restaurante anticipeaza un climat favorabil angajarilor, cu o Previziune de +13%. Totodata, conform angajatorilor, valori negative ale Previziunii sunt anticipate in doua dintre sectoarele de activitate analizate, in mod notabil in sectorul energie electrica, gaze si apa, unde Previziunea se situeaza la valoarea de -7%.

NOTA: Previziunea Neta de Angajare reprezinta valoarea obtinuta facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.