CNIPMMR considera ca Ordonanta de Guvern prin care se introduce plata contributiilor de asigurari sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de munca part-time afecteaza in esenta sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine articolului 44 din Constitutie.

"CNIPMMR nu sustine instituirea platii obligatorii a contributiei de asigurari sociale datorata de angajatori la nivelul salariului minim brut in plata in cazul in care castigul lunar brut este sub nivelul salariului minim brut pe tara in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial", spun oficialii Consiliului.

Guvernul a aprobat, joi, in sedinta, o Ordonanta privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim, in prezent de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim, exceptie de la aceasta prevedere facand elevii, studentii si pensionarii.

Potrivit reprezentantilor IMM-urilor, unul dintre motive este faptul ca pe piata fortei de munca, caracterizata prin flexibilitate, sunt des intalnite situatiile in care un angajator nu are nevoie de un salariat cu norma intreaga, timp de opt ore/zi, ci doar pentru o norma cu timp partial.

"In raport cu noua reglementare pe piata muncii va avea loc o disponibilizare a persoanelor care sunt angajate doar cu timp partial", mentioneaza ei.

In plus, nu a fost realizat Testul IMM, prin care sa fie reliefat efectul asupra IMM-urilor, in situatia cresterii fiscalitatii pe forta de munca.

"Chiar in situatia existentei unui contract individual de munca cu norma intreaga, daca salariatul are absente sau nu lucreaza 40 de ore, din motive independente de vointa angajatorului, acesta va fi obligat sa platesca contributii sociale la valoarea salariului minim brut, desi salariatul nu isi respecta programul de munca", puncteaza conducerea CNIPMMR.

Mai mult, se produce o crestere a fiscalitatii pe forta de munca pentru angajatori deoarece acestia nu beneficiaza de munca salariatului opt ore, ci doar o fractiune din aceasta perioada, fiind platit corespunzator numarului de ore muncit, neexistand motive sa plateasca pentru contributii sociale pentru opt ore.

Reprezentantii CNIPMMR considera ca aceasta masura nu va combate munca la negru. "Nu este normal sa fie sanctionati toti angajatorii pentru ca exista angajatori care utilizeaza munca nedeclarata", adauga ei.

Acestia atrag atentia ca in cadrul Consiliului Economic si Social, toate partile, inclusiv sindicatele, au votat impotriva acestei modificarii a Codului Fiscal si, implicit, a cresterii fiscalitatii pe forta de munca.

De asemenea, CNIPMMR spune ca modificarea Codului fiscal prin aceasta Ordonanta de Guvern incalca dispozitiile art. 4, alin. (1), din Codul fiscal care prevad ca "prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”

Potrivit notei de fundamentare a Ordonantei de guvern, numarul salariatilor activi era de 5.478.666 la 31 decembrie 2016, in timp ce numarul contractelor cu norma intreaga era de 5.109.504, "context in care se apreciaza ca numarul persoanelor care aveau numai un singur contract de munca si acela cu timp partial era de 369.162 persoane".

Totodata, CNIPMMR sustine necesitatea revizuirii Ordonantei, prin eliminarea obligatiei pentru angajatori de a plati contributii de asigurari sociale la nivelul salariului minim brut pe tara, in cazul contractelor cu timp partial sau in cazul realizarii unui venit brut lunar sub cel minim garant in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga.