Un raport al OAPI, institutia responsabila de marci inregistrate, patentarea design-urilor si brevete la nivelul UE, releva ca Romania este pe locul al patrulea in UE in functie de productia economica generata de industriile care utilizeaza intensiv drepturi de proprietate intelectuala.

La nivelul UE, economia Irlandei depinde in cea mai mare masura de drepturile de proprietate intelectuala. Afacerile sub drepturi de proprietate intelectuala reprezinta 48,8% din PIB-ul Irlandei, urmata de Germania (45,9%), Ungaria (45,1%) si Romania.

Peste o treime din PIB-ul UE, respectiv 38,6% (4.700 miliarde euro), este generat de industriile care utilizeaza intensiv drepturile de proprietate intelectuala, iar 25,9% din locurile de munca sunt asigurate in mod direct de aceste activitati.

Luand in calcul si locurile de munca asigurate indirect de industriile care lucreaza sub drepturi de proprietate intelectuala, procentul creste la 35%, reprezentand 77 milioane de job-uri, potrivit datelor OAPI.

"Utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala in economie este omniprezenta: de la industriile high-tech pana la producatorii de articole sportive, jocuri, jucarii si jocuri pe calculator, toate tipurile de industrii utilizeaza intensiv nu doar unul, ci mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuala", a declarat intr-un comunicat comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Studiul ia in considerare cele mai importante drepturi de proprietate intelectuala, respectiv brevete, marci, modele (design-uri), drepturi de autor, indicatii geografice.

Printre industriile care utilizeaza cel mai intensiv drepturile de proprietate intelectuala se numara productia de autovehicule, sectorul farmaceutic, sectorul IT, industria financiara si cea a asigurarilor, sectorul retail si industria constructiilor.

Datele au fost culese la nivelul anului 2010.

Cu sediul in Alicante, Spania, OAPI este o institutie autonoma a Uniunii Europene, supravegheata de Comisia Europeana, si se ocupa cu inregistrarea marcilor, designurilor si brevetelor la nivelul Uniunii Europene.