Vestea ca Ministerul Sanatatii va echivala studiile medicilor care au invatat in tari din afara Uniunii Europene a fost primita cu mare interes de cei care au studiat in strainatate. Ovidiu Palea e anestezist, a urmat cursuri in America si a avut nevoie de multa rabdare pana cand diplomele i-au fost recunoscute si la noi.

"M-am luptat cu sistemul si a fost foarte greu. Cred ca pentru cei care vor sa se intoarca si care nu sunt putini, chiar multi vor sa se intoarca, este un mare semn ca sunt acceptati si doriti inapoi."

Si Dana Stejar a studiat in Canada. E medic psihiatru si dupa ani de zile petrecuti departe de casa, si-a dorit sa se intoarca in tara.

"Cunoasc foarte multi medici care isi doresc sa revina in Romania. Sper din toata inima ca ce s-a intamplat acum va usura procesul si va aduce acesti medici inapoi."

Specialitatile in care sistemul sanitar romanesc e deficitar sunt anestezie, terapie intensiva, cardiologie, endocrinologie, medicina interna, anatomie patologica, oncologie medicala, psihiatrie, pediatrie, oftalmologie si chirurgie cardiovasculara.

Criteriile si metodologia de echivalare urmeaza sa fie stabilite printr-un ordin de ministru cu avizul Colegiului Medicilor din Romania.