Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca Romania se afla sub media europeana in ceea ce priveste somajul tinerilor, tara noastra inregistrand acum un indicator de circa 23,8 la suta, insa si-a aratat temerea ca, din cauza numarului mare de absolventi, care nu au luat examenul de bacalaureat si care au inceput deja sa solicite ajutor de somaj, s-ar putea atinge "pragul de alarma" de 25 la suta.

"Probabil ca, pe masura ce tinerii absolventii care nu au luat bacalaureatul se vor inscrie, aceasta cifra care a fost de 23,7 la suta, apoi a ajuns la 23,8 la suta, ar putea ajunge la 25 la suta, ceea ce este pragul de alarma in ceea ce priveste somajul in randul tinerilor. Chiar daca la nivel de tara suntem sub media europeana, in tara sunt judete unde somajul tinerilor este mare, si ma refer la zona Moldovei si zona de sud a tarii", a spus ministrul Muncii, potrivit Mediafax.

Campeanu a adaugat ca la nivelul Ministerului Muncii se incerca elaborarea unor programe menite sa reduca somajul la persoanele tinere, inclusiv pentru accesarea a cat mai multor fonduri europene prin programul "Garantia pentru tineri", ce se va aplica din ianuarie 2014 si care are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul intregii Uniuni Europene.

"Programul european «Garantia pentru tineri» prevede ca in termen de patru luni, dupa ce un tanar a absolvit o forma de invatamant, sa i se gaseasca o forma de ocupare: fie sa continue studiile, fie sa participe la cursuri de recalificare, fie sa fie angajati. In acest fel se incearca reducerea posibilitatilor ca tinerii sa devina someri de lunga durata", a mai adaugat ministrul Muncii.