Saloanele sunt mereu pline in multe dintre clinicile din Beijing, frecventate de chinezii care doresc sa arate mai bine. Ajung aici multi clienti care au putin peste 20 de ani, iar motivul este simplu.

"Ca sa ai parte de o slujba buna, e o pozitie importanta trebuie sa tii cont de toate, de educatie si, din pacate, de aspectul fizic", a marturisit Amanda Ong, medic plastician.

Desi cifrele oficiale arata ca in China somajul nu trece de patru procente, cel putin un sfert din cei care au absolvit facultatea anul trecut nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca.

"Trebuie sa concuram cu cei cu experienta, iar presiunile sunt mari", a afirmat Cai Zizchang, absolvent.

In China, legea nu interzice discriminarea in functie de aspectul fizic, asa ca angajatorii nu se sfiesc sa le ceara candidatilor detalii legate de inaltime sau greutate. Acesta este si motivul pentru care tanara Dong Yang a ales sa isi subtieze nasul. Alegerea ei nu este intamplatoare. Tinerii chinezi se dau in vant dupa un maxilar bine definit, un nas ascutit si ochi cat mai mari.

China este pe locul trei in lume dupa Statele Unite si Brazilia, la numarul de operatii estetice realizate anual.

"Nu stiu ce sa zic, poate ca trateaza aceasta problema la fel ca achizitionarea unei genti sau a unor obiecte de vestimentatie", a incheiat Amanda Ong.