Statele din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, au introdus controale la frontieră în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului, însă un efect secundar al acestor controale este că împiedică muncitorii transfrontalieri să ajungă la locurile lor de muncă.

Ministerul german al Agriculturii a anunţat joi că a ajuns la un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite unui număr de de până la 40.000 de muncitori sezonieri în sectorul agricol să intre în ţară în luna aprilie şi altor 40.000 în luna mai.

Muncitorii sezonieri ar trebui să călătorească mai degrabă cu avionul decât cu autobuzul, pentru a se proteja de riscul infecţiei cu coronavirus, a adăugat Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Citește și: CE aduce clarificări pentru a asigura libera circulaţie a lucrătorilor vitali în lupta cu pandemia, în contextul restricțiilor impuse la granițe în UE

De asemenea, vor trebui îndeplinite o serie de condiţii, inclusiv acea ca muncitorii sezonieri să fie supuşi unui examen medical, să păstreze distanţa socială între ei în timpul lucrului, în timp ce spaţiile de cazare vor trebui să conţină doar jumătate din numărul obişnuit de persoane.

De asemenea, cele două Ministere au informat că vor încerca să atragă un număr suplimentar de 10.000 de persoane din Germania să vină să lucreze în ferme, inclusiv şomeri, studenţi, solicitanţi de azil şi persoane aflate în şomaj temporar.

"Astăzi am ajuns la o soluţie pragmatică care îndeplineşte două cerinţe: protecţia de infecţie pe de o parte şi strângerea recoltei de pe altă parte", a declarat ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor.

Comisia Europeană a cerut luni celor 27 de state membre să permită sutelor de mii de muncitori sezonieri care lucrează în sectorul agricol să treacă graniţele, în pofida măsurilor naţionale introduse pentru a limita răspândirea coronavirusului.