Chiar si o singura tigara este de ajuns pentru ca veniturile salariale sa fie mai mici fata de cele al nefumatorilor, scrie cotidianul britanic Telegraph.

Julie Hotchkiss si Melinda Pitt, economiste la Banca Federala din Atlanta, au studiat datele despre fumatori, publicate de biroul american de statistica, din perioada 1992-2011.

Cele doua au descoperit ca angajatii care renuntasera la fumat de mai bine de 12 luni erau platiti mai bine „pentru calitatile lor”, persoanele care nu fumeaza fiind, in medie, mai bine educate. In acelasi timp, nefumatorii nici nu risca sa-si enerveze sefii care nu suporta fumul de tigara.

Fumatul erodeaza valoarea capitalului uman pe piata muncii. Cei care au renuntat la fumat au calitati care sunt cu mult mai apreciate, fata de fumatori sau de cei care nu au fumat niciodata”, se arata in documentul citat.

Documentul releva faptul ca fumatorii castiga, in medie, doar 80% din venitul pe ora al unui nefumator. Totodata, „persoanele care au renuntat la fumat au castiguri considerabil mai mari fata de cei care nu au fumat niciodata, ca grup”.

Surprinzator este si faptul ca este de ajuns doar o tigara pentru ca aceasta diferentiere intre salarii sa apara, comenteaza Telegraph.

Este suficienta doar o tigara pentru ca diferentele salariale sa apara. Cu alte cuvinte, conteaza faptul ca o persoana fumeaza, nu numarul de tigari pe care le consuma, pentru determinarea penalizarilor salariale”, mai reiese din cercetarea citata.

Cateva dintre motivele pentru aparitia acestor diferente intre salarii sunt sanatatea mai putin buna a fumatorilor, ceea ce duce la multe zile libere, faptul ca acestia pierd mult timp fumand sau, pur si simplu, faptul ca seful nu suporta mirosul de tigara.

Documentul poate fi consultat AICI.