Franks a precizat ca varsta de pensionare va continua sa creasca la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, potrivit programului stabilit deja prin actuala lege a pensiilor, pana in 2014. Din 2015, varsta de pensionare pentru femei va creste in continuare, pana la 65 de ani.

Dincolo de 65 de ani nu am discutat. Adevarul este ca multe tari din lume majoreaza varsta de pensionare si peste 65 de ani. In Statele Unite varsta de pensionare este de 67 de ani, Franta de asemenea discuta despre majorare. Este ceva la care ne putem gandi in viitor, poate”, a spus Franks.

Reprezentantul FMI a explicat ca in prezent speranta de viata a romanilor este relativ mica in comparatie cu celelalte tari europene, dar ca se asteapta ca aceasta situatie sa se imbunatateasca.

“Va trebui sa ne gandim cum vom proceda in aceasta situatie. O propunere pe care au discutat-o in Franta este ca pentru fiecare an castigat la speranta de viata, varsta de pensionare sa creasca cu o jumatate de an. Este ceva la care trebuie sa ne gandim. In 10-15 ani va fi nevoie de o noua reforma a pensiilor”, a precizat Franks.

Banca Mondiala a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa majoreze varsta de pensionare a femeilor si sa o egalizeze cu cea a barbatilor.  Astfel, in anul 2030, atat femeile, cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani.