"Sunt atatea hoteluri de cumparat acum, la preturi modeste. As fi vrut sa cumpar si eu, dar n-am bani", a adaugat Goschy, citat de Mediafax.
 
El spune ca valoarea de piata a hotelurilor din Romania a scazut in acest an cu 10%, pe fondul crizei economice, dupa ce anul trecut s-a redus cu circa 30%.

Proprietarul lantului hotelier Unita Turism puncteaza: "in primele luni ale acestui an, valoarea de piata a hotelurilor din Romania a scazut cu 10% fata de anul trecut. Scaderile sunt cauzate de faptul ca nu vin turisti. Cineva care are un singur hotel si pierde bani cu el, aproape sigur vrea sa-l vanda".

Potrivit lui, cifra de afaceri a lantului de 25 de hoteluri pe care il detine a scazut cu 10% in primele trei luni ale acestui an, de la circa un milion de euro, la 900.000 de euro.

Scaderea a fost cauzata de reducerea cu 10% a tarifelor in primele luni ale acestui an, pe fondul stagnarii numarului de turisti cazati.

Goschy a vandut in luna decembrie a anului trecut hotelul Unita pe care il detinea in Targu Mures catre o firma din oras, Voiajor SRL. Pe de alta parte, omul de afaceri a scos de mai mult de un an la vanzare hotelurile Onix si Safir de la Cap Aurora, pe care dorea, la momentul respectiv, sa obtina sase milioane de euro.

Unita Turism detine 25 de hoteluri care cumuleaza peste 3.500 de camere si 7.000 de locuri in restaurante, fiind cel mai mare lant hotelier din Romania.

Goschy este, totodata, unul dintre cei mai importanti hotelieri de pe Litoral, cu trei hoteluri in Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic), cumparate la sfarsitul lui 2007 de la AVAS pentru 22 de milioane de euro, trei unitati in Mamaia (Comandor, Amiral si Orfeu) si alte doua la Cap Aurora (Onix si Safir).

Inca din prima parte a anului trecut, presa si site-urile de profil au inceput sa fie din ce in ce mai asaltate de anunturi de vanzare date de proprietarii unor hoteluri sau pensiuni, care incepusera sa castige din ce in ce mai prost.

Anunturile de vanzare de hoteluri si pensiuni sunt si acum prezente atat in mass-media, cat si pe portalurile imobiliare, iar preturile incep de la cateva zeci de mii de euro si ajung la zeci de milioane de euro.

Oferte de achizitii hoteluri gasiti si in Bucurestipe mai multe site-uri, dar si pe Litoral! Nu uitati insa si de site-urile de anunturi sau de cele precum okazii.ro pentru ca oferte se gasesc si acolo!

Potrivit unui raport de piata realizat de Colliers International, industria turismului a fost una dintre cele mai afectate de criza economica mondiala, acest lucru ducand la scaderea atat a cererii de servicii hoteliere, cat si la reducerea sumelor cheltuite de turisti!
 
Conform raportului, in Bucuresti, anul trecut, sosirile de turisti au inregistrat o scadere de 8% in medie, iar durata medie a sejurului s-a redus pana la 1,8 nopti, de la 2,1 nopti in 2008.

"Ca o destinatie care se bazeaza in proportie de 80% pe turismul de afaceri, Bucurestiul a fost puternic afectat de criza economica ce a determinat micsorarea drastica a bugetelor de calatorii ale marilor companii, precum si schimbari notabile in comportamentul turistilor. Cele mai afectate de aceste schimbari au fost hotelurile de categorie superioara, mai ales in ceea ce priveste tarifele practicate", se mai arata in raportul mai sus citat. 

Potrivit specialistilor Colliers, "adevarata problema in 2009 a reprezentat-o tariful mediu, care a ramas sub valorile inregistrate in 2008, ajungand in medie la 73 de euro".

In traducere libera situatia din piata hoteliera sta cam asa: tarifele pentru o nopate de cazare au scazut cu 40% fata de 2008, dar turistii nu s-au inghesuit deloc sa treaca pragul, ceea ce i-a impins pe proprietari aproape de faliment sau la scoaterea la vanzare a proprietatii!

Conform Colliers International, la finele lui 2009, numai in Bucuresti erau 153 de hoteluri cu peste 11.500 de camere.

Anul trecut, desi unul foarte prost pentru multi proprietari de unitati turistice a condus totusi la o crestere cu aproximativ 12% a spatiilor de cazare.

Stocul hotelier al Bucurestiului:

Clasificare Hoteluri Camere <50 camere 50-100 camere >100 camere
5 stele 11 2.038 2 3 6
4 stele 52 5.899 24 13 15
3 stele 63 2.640 48 10 5
2 stele 21 912 15 4 2
1 stea 6 375 3 2 1
Total 2009 153 11.813 92 32 29