Hotarat lucru, albanezii au dat de-o parte comunismul si anarhia care i-a urmat si s-au decis sa devina un nume cu greutate in turismul european. Au si cu ce - plaje superbe, golfuri incantatoare, orasele fermecatoare.

"Timp de 50 de ani, ne-a lipsit cu desavarsire conceptul de turism. Eram izolati, in comparatie cu vecinii nostri. Acum, trebuie sa luptam cu experienta de jumatate de veac a tarilor dimprejur, inclusiv a celor din fostul bloc sovietic", spune Klodian Pajuni, ministrul albanez al Turismului.

Iata insa ca vremurile se schimba, iar Albania, o tara saraca, profita tocmai de pe urma faptului ca neavand o industrie prospera nu are nici zone poluate.

Albanezii stiu insa ca mai au de lucru. Nu e de ajuns sa ridici hoteluri si restaurante noi. E nevoie de angajati bine pregatiti si politicosi, de drumuri care sa le permita strainilor sa descopere vaile izolate, pline de sate, moschei si manastiri pitoresti.

Pe de alta parte, e greu de uitat ca, timp de un deceniu de la caderea comunismului, Albania a trait in anarhie. 10.000 de persoane si-au pierdut viata in luptele dintre bandele de traficanti, inainte ca aderarea la NATO si refacerea armatei sa readuca un oarecare calm in tara.