Sosirile turistilor romani au reprezentat in primul trimestru 77,5% din totalul sosirilor, iar restul de 22,5% straini, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut.

Hotelurile au detinut in primul trimestru o pondere de 76,3% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in scadere cu 3,5% fata de perioada similara din anul trecut.

Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica au reprezentat 77,7% din total, in timp ce cele ale turistilor straini au acoperit 22,3%.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada mentionata de 1,427 milioane, in scadere cu 3,9% fata de primul trimestru din 2009. Majoritatea vizitatorilor straini provin din tari situate in Europa (96%), iar 64,2% din statele Uniunii Europene (UE).

Din statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri au provenit din Ungaria (43%), Bulgaria (17,3%), Italia (7,7%), Germania (7,9%) si Austria (4,1%). Transportul naval a inregistrat in primul trimestru cea mai mare scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut, de 65%.

Totodata, plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au totalizat in primul trimestru de 2,44 milioane, in scadere cu 6,4%, comparativ cu acelasi interval al anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 76,2% din total.