Aeronava Blue Air a decolat la ora 13.30 de pe Aeroportul International Aurel Vlaicu Baneasa, scrie Mediafax.

Condiţiile de zbor din zona considerata contaminata de cenusa vulcanica sunt normale si nu pun in pericol siguranta avioanelor, potrivit lui Dan Stefanescu, pilotul aeronavei Blue Air.

"Totul este normal. Parametrii motoarelor si ai avionului au fost la valori normele. Am intrat exact in zonele raportate ca fiind cele mai contaminate, la o altitudine intre 3.000 si 8.000 de metri. Am intalnit formaţiuni noroase, dar care nu aveau caracter de cenusa vulcanica, sau daca au fost prezente nu au influentat cu nimic operarea aeronavei. Dupa aterizare avionul a fost inspectat de catre echipa tehnica, dar nu au identificat defectiuni", a afirmat Stefanescu, director de zbor la Blue Air.

Avionul a zburat pe ruta Bucuresti-Bacau-Suceava-Cluj-Napoca si retur.

Iar cursa Carpatair, efectuata cu o aeronava Fokker 70, a decolat la ora 13:45. "In functie de rezultatele inregistrate in urma zborului, se va stabili impreuna cu autoritatile aeronautice competente posibilitatea redeschiderii Aeroportului Otopeni si a altor aeroporturi din tara, care vor fi survolate", se arata intr-un comunicat al companiei.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda perturba traficul aerian in Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din mai multe state.

Spatiul aerian romanesc, inchis sambata din cauza norului de cenusa, a fost redeschis partial luni la ora 9.00, cand aeroporturile din Timisoara si Arad au redevenit operationale.