Curioşii nu pot intra însă decât purtând echipament de protecţie şi nu pot sta mai mult de 5 minute, scrie Live Science, preluată de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod oficial Cernobîlul drept o atracţie turistică încă din luna iunie, cu ocazia inaugurării unui "clopot" gigantic din beton construit pentru a izola locul accidentului de exterior.

Însă acest oraş fantomă din Ucraina devenise de mai mult timp o destinaţie pentru turiştii curajoşi - părţi din oraş fiind accesibile de mai bine de 10 ani. În luna mai rezervările pentru tururi turistice ale oraşului au crescut cu 30% după lansarea seriei HBO cu acelaşi nume, care tratează circumstanţele producerii acestui dezastru şi lupta pentru stoparea contaminării şi izolarea reactorului distrus.

Însă Reactorul 4 rămăsese închis pentru publicul larg, cu excepţia celor câţiva cercetători şi lucrători de decontaminare care îl mai vizitau. Acum, companiile turistice care oferă tururi ale Cernobîlului au confirmat faptul că se poate vizita chiar şi camera de control a acestui reactor, conform CNN, citat de Live Science.

Această incintă, de unde era urmărită activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectată de explozie. Ea se află sub noul clopot de beton instalat recent, dar în exteriorul sarcofagului originar, conform publicaţiei britanice The Telegraph.

Nivelul radiaţiilor din această incintă este de 40.000 de ori (!) mai mare decât cel normal. Turiştii care se înscriu să viziteze camera de control vor trebui să poarte echipament de protecţie şi nu vor putea rămâne înăuntru mai mult de 5 minute. După vizită, turiştii vor trebui să treacă prin nişte teste radiologice pentru a se măsura nivelul radiaţiilor la care au fost expuşi.

Această măsură este tipică pentru turiştii care ajung la Cernobîl. Ei trebuie să treacă prin puncte de control al radiaţiilor atât la intrare, cât şi undeva la mijlocul traseului prin Cernobîl şi apoi la încheierea vizitei. De asemenea, vizitele la Cernobîl nu se fac decât în cadru organizat, turiştii neavând voie să se aventureze în oraşul fantomă pe cont propriu.