Acesta este cel mai recent proiect anunţat de emirat, care vrea să atragă 20 de milioane de vizitatori pe an până în 2020, când Dubaiul va găzdui expoziţia World Expo 2020, scrie News.ro.

Noul complex turistic, numit Marsa Al Arab, va fi format din două insule şi va avea o suprafaţă de 4 milioane de metri pătraţi. Una dintre insule va fi dedicată divertismentului şi turismului de familie, iar cealaltă va include vile de lux şi un port privat, relatează agenţia WAM.

Dubaiul este deja unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, chiar dacă hotelurile, mall-urile şi operatorul aerian Emirates au fost afectate de aprecierea dolarului, care face din emirat o destinaţie mai scumpă pentru mulţi vizitatori străini.

Emiratele Arabe Unite îşi cotează dirhamul în funcţie de dolar.

În primul trimestru, aproximativ 4,6 milioane de turişti au vizitat Dubaiul, în creştere cu 11% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecută, potrivit datelor Dubai Tourism.

Marsa Al Arab va avea 140 de vile, un port, un parc acvatic şi un teatru cu o capacitate de 1.700 de spectatori, unde Cirque du Soleil va putea avea spectacole, potrivit presei locale.

Lucrările de construcţie urmează să fie finalizate la sfârşitul anului 2020, potrivit WAM, care nu a menţionat cum va fi finanţat proiectul.

În Dubai se lucrează la mai multe proiecte finanţate prin datorii, care urmează să fie finalizate în următorii câţiva ani.

Între acestea se numără facilităţile pentru World Expo 2020, extinderea sistemului de metrou şi construcţia unui nou aeroport, Al Maktoum Internaţional Airport, care va deservi până la 146 de milioane de pasageri până în 2025.

Marsa Al Arab va adăuga 2,2 kilometri de plajă la ţărmul emiratului, a arătat WAM.

Cea mai faimoasa insula artificială din Dubai este Palm Jumeriah, unde se află mai multe hoteluri, vile şi apartamente. Construcţia altor insule a fost însă blocată sau restrânsă, după criză datoriilor din emirat din 2009.

Palm Jebel Ali, a cărei construcţie a început în 2002, nu a fost încă finalizată, în timp ce planurile pentru Palm Deira au fost modificate, pentru a crea un proiect mai mic, numit Deira Islands.

Un alt arhipelag artificial, The World, un lanţ de insule în formă continentelor lumii, a fost dezvoltat parţial.