Insula Matiţa se găseşte la aproximativ 45 km de Tulcea, în mijlocul triunghiului format de Chilia Veche, Sulina şi Mila 23, la intersecţia Lacurilor Matiţa şi Babina.

Administrativ, aparţine de comuna Chilia Veche, una dintre cele mai vechi aşezări ale Deltei. Încă din anul 334 î. Hr., aici a funcţionat colonia greacă Achillea (denumită după Achile, eroul războiului Troian), fortificată de Alexandru Macedon.

În hărţile medievale, apare ca cetate genoveză, fiind un punct important în activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunării. În prezent, se mai observă doar şanţurile de apărare ale cetăţii şi intrarea de la bifurcaţia canalului Chilia - Batag şi Tătaru.

Insula de 6.280 mp are o formă alungită, asemănătoare unui bumerang şi prezintă nu mai puţin de 8 construcţii, cu o suprafaţă construită desfăşurată ce depăşeşte 1.300 mp: unităţi de cazare, o cherhana, clădiri tehnice şi administrative.

Toate construcţiile păstrează imaginea tradiţională a locului, sunt acoperite cu stuf şi au fost complet renovate în exterior în 2018.

În Deltă, regimul asupra terenului de 6.280 mp este de drept de superficie, construcţiile fiind desigur în proprietate. Având în vedere frumuseţea locului, insula ar putea exploata potenţialul turistic şi interesul pescarilor pentru această parte a Deltei, fiind pregătită pentru a-şi relua funcţiunea de pensiune pe care a avut-o în trecut, cu unităţi de cazare şi cherhana.