In casa lui, televizorul a fost inlocuit de carti si povesti la gura sobei. Patrick este un francez care a venit pentru prima data in Maramures impreuna cu sotia lui romanca si baiatul lor. Stau la casa artistului Daniel Les, unde au fost primiti cu voie buna si un pahar de palinca adevarata, care l-a cucerit pe Patrick.

"Aici, in Maramures, imi place tare mult, mai ales casa aceasta traditionala... de obiectele acestea care nu au un uz in ziua de azi, dar care sunt frumoase si autentice. Parca am plonja intr-o alta epoca. Este viata taranului din alta parte", povesteste Patrick.

"Traiesc de 20 de ani in Franta si am ales Maramuresul pentru ca am vrut sa ii arat sotului si cumnatului traditiile de aici. Televizorul se poate inlocui foarte usor cu cartile", a spus romanca.

Si ceilalati turisti au renuntat la minunile vietii moderne.

Luminita a venit din Bucuresti si a fost incantata cand din mainile ei a iesit prima farfurie: "Este foarte interesant sa isi bage ei mainile in noroi, sa il framante. La inceput sunt reticenti ca se vor murdari dar dupa nu se mai opresc."

"Merg acasa cu vase facute de mana lor. Incerc sa ii conving sa renunte la lumea calculatoarelor, de aceea nici in camere nu au televizoare. Incercam sa ii ducem inapoi cu 60 de ani", spune Daniel Les.

La masa, oaspetii au fost rasfatati cu o ciorba acra, sarmalute cu mamaliguta si vin de casa. Toata lumea a fost multumita, asa ca Radu, la 5 anisori, stie deja unde-si va petrece urmatorul Craciun.

"Suntem la Maramures, la casa olarului. Imi plac foarte mult camerele. Nu vreau acasa. Raman aici ca imi place mult", a spus baiatul.