"Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari. Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa.(...) Eu cred că turismul intern în această perioadă de vară, probabil iulie, august şi cred că şi septembrie, va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut", a explicat Popescu la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Ministrul Economiei a vorbit şi despre alte sectoare care au mers bine în această perioadă, exemplificând industria farmaceutică sau retailul.

"Am avut industrii care s-au refăcut, s-au redimensionat şi au trecut de la o producţie de confecţii la materiale sanitare, măşti, dispozitive medicale. Au avut foarte multe comenzi şi au furnizat materiale esenţiale românilor. Industria farmaceutică a mers foarte bine. Retailul, magazinele mari, au mers foarte bine. Bunurile de larg consum, am observat pe statistică că volumul bunurilor de larg consum a fost foarte mare în iulie comparativ cu lunile trecute. Oamenii au stat acasă şi s-au gândit să îşi schimbe maşina de spălat sau televizorul", a precizat Popescu.

Pe de altă parte, acesta a reamintit că de marţi au fost redeschise restaurantele şi la interior, cu anumite condiţii, precum existenţa unui dezinfectant la intrarea în restaurant, intrarea doar cu rezervare prealabilă, purtarea măştii în interior atunci când nu se mănâncă, o masă ocupată alta nu, faptul că nu se servesc băuturi şi mâncare în picioare sau în cazul locurilor de la bar.

"Sunt mai multe reguli care sunt de bun simţ. Am renunţat la ideea purtării mănuşilor de către chelneri...", a punctat ministrul.

Acesta a reiterat că există posibilitatea "lăsată la descentralizat" la nivelul Comitetelor pentru situaţii de urgenţă ca atunci când numărul de cazuri trece de 1,5 la mia de locuitori să poată lua decizia în anumite localităţi să suspende funcţionarea restaurantelor.

Totodată, Virgil Popescu a menţionat că, în contextul în care numărul de cazuri de infectare va scădea, aceste condiţii vor putea fi modificate.

"Pentru mine sănătatea oamenilor este mai importantă decât orice câştig potenţial. Nu pot compara sănătatea oamenilor cu orice nivel de câştig. Nu aş cuantifica în termen de pierdere faptul că intră mai puţini oameni într-un restaurant ci aş cuantifica faptul că acea afacere a fost deschisă în condiţii de siguranţă şi fiecare dintre noi ne putem duce să luăm masa în restaurant în interior.(...) Dacă numărul de cazuri va scădea, evident putem umbla pe aceste condiţii", a mai afirmat ministrul Economiei.