Ceremonia de acordare a titlului, care s-a desfasurat la poalele statuii lui Cristo Redentor cu bratele deschise de pe muntele Corcovado, certifica alegerea acestui oras facuta in iulie 2012 de UNESCO.

Este vorba de o premiera, titlul de sit al Patrimoniului Mondial in categoria Peisaj Cultural si Urban fiind pana acum rezervat gradinilor istorice, monumentelor, palatelor si cetatilor, dar niciodata unui oras.

In ultimii patru ani, autoritatile braziliene au intocmit un raport foarte detaliat explicand cum va fi protejat acest patrimoniu care include Parcul Flamengo, stanca de granit Pao de Açúcar, muntele Corcovado, plaja Copacabana, Gradina Botanica si padurea urbana Floresta da Tijuca.

Arhiepiscopul de Rio, Mgr Orani Joao Tempesta, a lansat inainte de ceremonie campania "Amigo do Cristo Redentor" in scopul obtinerii fondurilor necesare pentru a prezerva monumentul si pentru confortul vizitatorilor.

In prezent peste 3 milioane de reali (849.000 de euro) sunt prevazuti anual pentru intretinerea statuii care este vizitata de trei milioane de turisti in fiecare an, potrivit unui comunicat al arhidiocezei.

In 2017, statuia Cristo Redentor va intra in reparatii.