Complexul va fi ridicat in cartierul financiar La Defense, pe malul Senei. 

"Cladirile se vor putea vedea din tot orasul. Speram sa putem finaliza acordurile de finantare pana la sfarsitul acestui an si vom incepe lucrarile anul viitor", a declarat intr-un intervu pentru Bloomberg directorul general al Hermitage, Emin Iskenderov, transmite Mediafax.

Proiectul de la marginea Parisului va fi primul complex de zgarie-nori din Franta care combina spatii de birouri, apartamente si un hotel, lansat intr-o perioada marcata de scaderea preturilor locuintelor si a chiriilor. 

Economia franceza traverseaza o perioada de stagnare, cu somajul la maxim istoric, dupa mai multi ani de cresteri de taxe in vederea reducerii deficitului bugetar si a datoriei publice. 

In 2010, arhitectul Jean Nouvel a renuntat la proiectul Signal, un turn de 301 metri cu birouri si apartamente planificat pentru zona La Defense, pentru care nu a reusit sa gaseasca investitori. 

Asa-numitele proiecte mixte au devenit foarte populare in China, Statele Unite si Dubai. Emiratul arab detine recordul pentru cel mai inalt turn din lume, Burj Khalifa, care ofera spatii de birouri, apartamente si un hotel de lux. 

Unii analisti considera ca omul de afaceri rus ar putea avea succes, deoarece Franta nu ofera in prezent astfel de servicii. 

"Intentioneaza sa dezvolte servicii pe care nu le poti gasi astazi in Paris. Proprietarii vor avea acces la serviciile hotelului de lux, cameriste, room service, etc. Daca va deveni realitate, cred ca se va dezvolta o noua piata. Va oferi privelisti incredibile", comenteaza pentru Bloomberg seful Sotheby's International Realty for France & Monaco, Alexander Kraft

Designul complexului este asigurat de Foster+Partners si va fi denumit Hermitage Plaza. Turnurile vor fi construite cel mai probabil de grupul francez Bouygues. Vor avea 85, respectiv 86 de etaje, iar constructia va fi finalizata la inceputul anului 2019, potrivit lui Iskenderov. Proiectul va oferi 165.000 de metri patrati de apartamente, 40.000 metri patrati spatii de birouri, 40.000 metri patrati spatii comerciale destinate magazinelor si restaurantelor, iar hotelul de 5 stele va ocupa 35.000 de metri patrati. 

Pretul mediu al apartamentelor din Neuilly-sur-Seine, o suburbie de lux aflata in apropierea cartierului La Defense, a urcat cu 2,9% in trimestrul al doilea, la 9.320 euro pe metru patrat, potrivit datelor notarilor publici si ale institutului national de statistica Insee.

In arondismentul al saselea, cea mai scumpa zona a Parisului, pretul mediu al spatiilor de locuit a scazut cu 8,8% in aceeasi perioada, la 12.000 euro pe metru patrat. 

Cererea pentru spatii de birouri din Paris va scadea cu 20% in acest an, estimeaza analistul Olivier Gerard de la Cushman & Wakefield France. Rata medie de neocupare a spatiilor de birouri este de 7,8% in Paris si de 12% in La Defense, unde piata oferea la jumatatea anului 422.136 metri patrati. 

Hermitage va investi 853 milioane euro din resurse proprii in proiectul Hermitage Plaza, restul finantarii urmand sa fie asigurata de banca rusa de stat Sberbank si "o mare banca internationala", precum si din vanzari in avans, a afirmat Iskenderov. 

Analistii considera ca proiectul se adreseaza in primul rand strainilor interesati de o locuinta de lux in Paris, cu servicii de talia unor centre financiare precum Hong Kong sau Tokyo.

Foto: Getty Images/Guliver