"Frumoasa venetiana", o studenta de 20 de ani, imbracata in rosu si alb, a coborat gratios din inaltul Turnului Clopotnitei, asigurata de un cablu prins de macara. "Ceva unic in viata. Sunt fericita sa fiu <<Ingerul>> si mandra sa deschid Carnavalul de anul acesta", a declarat Marta Finotto, "Ingerul" Carnavalului.

"Zborul ingerului" - care aminteste de traditia acrobatilor pe sarma din Evul Mediu - s-a incheiat pe scena amenajata in Piata San Marco. Acolo asteptau personaje intruchipandu-l pe Doge si notabilitati ai Serenisemei.

A urmat parada "Celor 12 Marii", care trebuia sa aiba loc sambata, dar a fost amanata din cauza vantului si a ploii care s-au abatut asupra Venetiei. Legenda spune ca, pe vremuri, Dogele alegea 12 fete nemaritate, din popor, carora, inainte de carnaval, le daruia bijuterii drept zestre.

Tema carnavalului de anul acesta este "culoarea", iar localnicii si turistii s-au grabit sa se conformeze, alegandu-si costume cat mai pestrite. Au respectat insa stilul unic venetian. Palatele medievale si-au deschis portile pentru baluri mascate, pe canale vor defila gondolele, iar in piete vor fi organizate concerte.

Carnavalul venetian este unul dintre cele mai vechi din lume, datand din 1268. Avea loc inaintea inceperii postului Pastelui si era o perioada de veselie, dar si desfrau, cand diferentele dintre nobili si oamenii de rand dispareau la adapostul mastilor.

In zilele noastre, manifestarea da startul sezonului turistic, la Venetia, care tine pana in toamna.