• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mona Lisa, rasa pe cap in scopuri umanitare

Mona Lisa, rasa pe cap in scopuri umanitare

Liga italiana impotriva cancerului (ANT) a ras-o pe cap pe Mona Lisa, din portretul cu acelasi nume de Leonardo da Vinci, intr-o campanie contra marginalizarii bolnavilor, purtand sloganul "O tumoare schimba viata. Nu si valoarea ei", informeaza Le Figaro.

Nu este prima oara cand imaginea Monei Lisa este folosita in scopuri umanitare: Amnesty International a reprezentat-o deja ca victima, cu ochiul invinetit, intr-o campanie impotriva violentei.
 
De-a lungul timpului, artisti contemporani au parodiat tabloul lui Da Vinci, cum ar fi Marcel Duchamp, care i-a desenat mustati, sau Eugène Bataille, care a reprezentat-o fumand pipa.
 
Lisa Gherardini (1479 - 1542), cunoscuta si sub numele Lisa del Giocondo, s-a casatorit cu un bogat comerciant de matase din Florenta. Ea este considerata de multi experti modelul dupa care a fost realizat celebrul portret al Mona Lisei, expus la Muzeul Luvru din Paris, chiar daca identitatea modelului nu a fost niciodata stabilita oficial.
 
Celebrul tablou ramane invaluit de mister si inspira din acest motiv ipoteze dintre cele mai diverse. Cativa cercetatori italieni au afirmat la un moment dat ca un barbat tanar a servit drept model pentru portretul Mona Lisei, o teorie intampinata cu mult scepticism de expertii de la Luvru.
 
Portretul Mona Lisei este o pictura in ulei realizata pe un panou din lemn de plop, intre anii 1503 si 1505, si reprezinta un bust, probabil cel al florentinei Mona Lisa del Giocondo.
 
Gioconda este unul dintre putinele tablouri atribuite in mod cert artistului Leonardo da Vinci.

14 noiembrie 2013 17:00
Modifică setările cookies