• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Romania, prima tara din Europa pregatita pentru eCall, dispozitivul din masina care suna singur la 112

Romania, prima tara din Europa pregatita pentru eCall, dispozitivul din masina care suna singur la 112

Romania este prima tara din Europa care, prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), a pregatit infrastructura pentru serviciul de urgenta eCall, prin care, cu ajutorul unui dispozitiv instalat in masina, se apeleaza automat, in caz de accident, la 112, informeaza STS.

STS, care administreaza Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta 112, a modernizat infrastructura acestuia pentru operarea eCall - noul serviciu pan-european de urgenta din vehicule. Astfel, eCall este functional din ianuarie 2013, in toata tara, fiind necesara instalarea unui dispozitiv pe masina, noteaza Mediafax.
 
In cazul unui accident auto, dispozitivul eCall va apela automat dispeceratul 112 si va transmite informatii relevante privind locul accidentului si date tehnice ale vehiculelor implicate. Serviciile de urgenta vor interveni cu mai mare rapiditate, inclusiv in situatia in care pasagerii nu mai pot vorbi, arata reprezentantii STS.
 
In septembrie 2011, Comisia Europeana anunta ca sistemul eCall trebuie sa fie instalat si pe deplin functional, pana in 2015, in toata Uniunea Europeana, dar si in Croatia, Islanda, Norvegia si Elvetia, estimand ca instalarea dispozitivului in fiecare automobil nou costa mai putin de o suta de euro.

30 noiembrie 2013 09:56
Modifică setările cookies