• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Silvio Berlusconi sustine ca a primit propuneri din Romania pentru a candida la europarlamentare

Silvio Berlusconi sustine ca a primit propuneri din Romania pentru a candida la europarlamentare

Silvio Berlusconi, condamnat in Italia pentru frauda fiscala in dosarul Mediaset, a declarat ca a primit propuneri din Romania, Bulgaria si Malta pentru a candida in scrutinul europarlamentar din mai, precizand insa ca prefera Italia.

In contextul polemicilor referitoare la dreptul sau de a fi ales intr-o functie publica dat fiind ca este condamnat definitiv, Berlusconi a declarat, conform site-ului Diariodelweb.it, preluat de Mediafax.
 
Insa, potrivit presei italiene, Berlusconi ar fi ineligibil nu doar in Italia, ci si la nivel european, in contextul in care Parlamentul European a aprobat, in octombrie, o recomandare care interzice candidaturile in alegerile europene ale persoanelor condamnate definitiv in cazuri de criminalitate organizata, coruptie sau infractionalitate economico-financiara.
 
In decembrie 2013, presa italiana relata ca Silvio Berlusconi ar intentiona sa candideze in scrutinul europarlamentar din mai 2014 in alt stat membru UE, printre tarile luate in calcul fiind si Romania. 
 
Site-ul AffariItaliani.it preciza ca cea mai probabila ar fi o candidatura in Ungaria, dat fiind ca Berlusconi este prieten apropiat cu premierul Viktor Orban. O alta varianta ar fi Bulgaria, unde cetatenia poate fi obtinuta prin achizitionarea unei proprietati cu o valoare de peste 500.000 de euro. Insa site-ul AffariItaliani.it nu excludea o candidatura a lui Berlusconi din Romania, daca Il Cavaliere se va hotari pentru europarlamentare.
 
Silvio Berlusconi a fost exclus in noiembrie 2013 din Senatul italian, in contextul condamnarii definitive in dosarul Mediaset. In plus, Berlusconi ar urma sa aiba interdictie a de mai candida pentru functii publice in Italia. Berlusconi trebuie sa ispaseasca un an de inchisoare in dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat in arest la domiciliu sau va efectua munca in folosul comunitatii.
 
Berlusconi, 77 de ani, fusese condamnat in prima instanta si in apel la patru ani de inchisoare pentru frauda fiscala, cu o interdictie de cinci ani privind detinerea de functii publice. Pedeapsa de condamnare la inchisoare a fost confirmata de instanta suprema, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sanctiunii suplimentare, cea de interzicere a functiilor publice. In privinta condamnarii la inchisoare, trei din cei patru ani beneficiaza de o amnistie, astfel ca Berlusconi ar avea de executat doar un an.
 
Cazul se refera la achizitionarea de catre trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, apartinand familiei lui Silvio Berlusconi, a fost gasit vinovat ca a cumparat drepturi de difuzare, in intervalul 1995 - 1998, la preturi majorate intentionat, prin intermediul unor companii offshore, in scopul comiterii unor fraude fiscale.

12 ianuarie 2014 11:00
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies