• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Trei lucrari ale lui Brancusi, in retrospectiva aniversara Armory Show de la New York

Trei lucrari ale lui Brancusi, in retrospectiva aniversara "Armory Show" de la New York

Trei opere de arta apartinand sculptorului roman Constantin Brancusi sunt expuse in galeria aniversara "100 de ani de la Armory Show", al carei vernisaj a avut loc vineri, la New York.

"Domnisoara Pogany", versiune in marmura, imprumutata de la Muzeul De Arta din Philadelphia, capul "Muza Adormita" in ghips si bustul "Muza" vandut anul trecut la Christie's - obtinute de organizatori tot cu imprumut de la colectionarii particulari care le detin in prezent -, alaturi de alte peste 100 de lucrari din expozitia originala, adunate din colectii private si muzeale, vor fi prezentate publicului american pe durata urmatoarelor patru luni, la Muzeul New York Historical Society.
 
Cele trei opere brancusiene, realizate in 1912, au facut parte dintr-un lot de 5 apartinand artistului roman, aduse pentru prima data la New York de organizatorii Expozitiei Internationale de Arta Moderna din 1913, care este considerata drept unul dintre cele mai importante evenimente de arta ale secolului XX.
 
Expozitia originala, organizata in 1913 de un grup de artisti americani nemultumiti de stilul comercial practicat in epoca si de rigiditatea Academiei Nationale de Design americane, a strans laolalta peste 1.400 de lucrari de arta moderna si avangardista aduse mai ales din Europa, care in materie de arta era considerata avanpostul modernismului.
 
Adevaratul impact al expozitiei "Armory Show" si semnificatia sa pentru arta moderna aveau sa se vada abia in urmatoarele decenii, atat prin expunerea acordata artistilor si noilor tendinte, dar si prin interesul starnit printre colectionarii de arta, de care America nu ducea lipsa. Brancusi insusi avea sa beneficieze din plin de atentia "negativa" de care s-a bucurat la "Armory Show", ulterior lucrarile sale ajungand la mare cautare peste ocean si aducandu-i consacrarea ca artist modern.

12 octombrie 2013 15:15
Modifică setările cookies