Cel putin 13 lucratori cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani au fost diagnosticati cu leucemie, dupa ce s-au imbolnavit la o fabrica din Shenzhen, incepand din 2010. Cinci dintre ei au murit, in timp ce medicii sustin ca o astfel de boala este rara la varsta lor. 

Familiile si grupurile sindicale cred ca leucemia a fost cauzata de expunerea la substantele chimice folosite in liniile de productie si sustin ca este posibil sa fie afectati mai multi angajati. 

Familiile victimelor afirma ca muncitorii se protejau de substantele chimice doar cu manusi de plastic si masti de protectie si ca li s-au oferit putine informatii sau chiar deloc despre posibililele pericole, fara a li se spune ce fel de substante manipuleaza. 

Dupa ce s-au imbolnavit si au fost diagnosticati cu leucemie, doi muncitori afirma ca au fost concediati in trei luni si li s-a refuzat plata asigurarii medicale care sa le acopere tratamentul.

Apple a anuntat ca trateaza cu seriozitate aceste acuzatii si va analiza situatia de la fabrica din Shenzhen, unde sunt produse aproximativ doua milioane de iPhone-uri pe saptamana de catre 230.000 de angajati din toata China. 

Fabrica este folosita si de alti giganti, dar este principala baza de productie a smartphone-urilor Apple de la lansarea primului model in 2007. 

Detaliile cu privire la cazurile de leucemie au aparut dupa ce Apple a anuntat luna trecuta interzicerea folosirii a doua produse chimice potential toxice, benzen si n-hexan, la asamblarea finala a produselor iPhone si iPad. 

Foxconn, proprietarul fabricii din Shenzhen, a trimis oficiali pentru a se intalni cu grupurile pentru protectia sociala a muncii cu sediul la Hong Kong. Totusi, compania cu sediul in Taiwan, insista ca nu exista dovezi care sa faca legatura intre leucemie si activitatea victimelor si sustine ca nu mai foloseste cele doua substante chimice incriminate - benzen si n-hexan - "de multi ani".