Google a depus saptamana trecuta la Comisia Federala de reglementare a sectorului comunicatiilor din SUA o cerere de licenta pentru instalarea unui "serviciu radio experimental" cu o raza de doua mile (3,2 kilometri) care sã ofere acoperire la sediul companiei.

Reteaua ar functiona in banda 2.524-2.625 MHz, frecvente care nu pot fi accesate de niciun telefon mobil de larg consum, inclusiv dispozitivele Android ori cele cu iOS.

Relevanta frecventelor mentionate vine din afara SUA. Operatorii telecom din China, Brazilia si Japonia au inceput deja sa construiasca retele in banda respectiva. Aceste frecvente ar fi eficiente in special in centre urbane dens populate, iar investitiile in astfel de retele pe piete majore precum China, Brazilia si Japonia vor conduce cu siguranta la aparitia de telefoane compatibile.

Contactat de WSJ, un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze scopul final al cererii depuse la guvern, precizand doar ca Google face des experimente.

In document se mai precizeaza ca reteaua experimentala va avea centrul in cladirea de unde lucreaza echipa Google Fiber, parte a diviziei Google Access care a lansat anul trecut, in Kansas City, servicii de internet cu infrastructura fixa cu viteze de pana la un gigabit pe secunda.

Google Access a inceput, de asemenea, instalarea unui serviciu gratuit de internet prin WiFi in cartierul newyorkez Chelsea, iar orasul Mountain View este acoperit de asemenea de un serviciu gratuit WiFi oferit de Google.

Google nu detine in prezent licente de operare in frecvente wireless, insa documentul precizeaza ca reteaua experimentala va face uz de spectrul controlat de operatorul Clearwire Corp. Reprezentantii Clearwire au refuzat sa comenteze informatiile. Google a purtat discutii anul trecut cu operatorul de TV prin satelit Dish in incercarea de a incheia un parteneriat pentru dezvoltarea unei retele wireless de larga acoperire.