Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 16 persoane suspectate de infractiuni informatice.

Anchetatorii fac 36 de perchezitii domiciliare, in municipiile Bucuresti, Brasov, Galati, Timisoara si in judetele Valcea si Ilfov. La finalul perchezitiilor, 20 de persoane cercetate pentru infractiuni informatice vor fi duse la audieri.

"Invinuitii au utilizat mai multe societati comerciale avand ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT pentru crearea si intretinerea unei infrastructuri informatice care sa permita accesul fara drept, cu incalcarea masurilor de securitate si cu scopul obtinerii de date informatice, in sistemele informatice apartinand unor companii straine cunoscute, de tip benzinarii sau magazine alimentare", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Astfel, membrii gruparii interceptau fara drept transmisiile de date informatice nepublice intre sistemele implicate in realizarea sau autentificarea platilor cu carti de credit, cu ajutorul unor aplicatii special concepute in acest sens, instalate fara drept pe sistemele informatice vizate.

"Conform instructiunilor aplicatiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plata electronice (carti de credit) capturate fie se salvau local si ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau in conturi de email, de unde erau ulterior descarcate in scopul transmiterii/vanzarii catre alte persoane ori in vederea contrafacerii si utilizarii frauduloase a acestora", a precizat DIICOT.

Procurorii sustin ca numai in perioada decembrie 2011 - octombrie 2012, prin intermediul unui "magazin" virtual specializat s-au vandut cu cate patru dolari 68.000 de carduri, membrii gruparii obtinand astfel un profit de 270.000 de dolari.

Actiunea a fost facuta cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara de la BCCO Brasov, Galati, Timisoara, SCCO Valcea si lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale si SRI.

Sursa foto: www.stockfreeimages.com