Impozitarea sectorului digital la nivelul celorlalte industrii ar putea genera statului francez venituri anuale de peste 500 de milioane de euro, contribuind la reducerea deficitului bugetar, a declarat Philippe Marini, sef al comisiei pentru finante din Senat, transmite Bloomberg. 

Tari din intreaga Europa cauta solutii pentru colectarea mai eficienta a taxelor de la companii care pana acum au scapat de o analiza mai atenta. 

"Aceste venituri pierdute au atras atentia, in special in aceasta perioada in care tarile europene trebuie sa isi echilibreze finantele", a declarat Marini la sfarsitul lunii trecute. 

Politicienii francezi, ca si alti omologi europeni, au intensificat eforturile de taxare a gigantilor din domeniul Internetului, care evita sa plateasca impozite si TVA de ordinul sutelor de milioane de euro folosindu-se de lacunele legislative si diferentele dintre sistemele fiscale.

"Libertatea Internetului nu inseamna libertate pentru orice. Regulile fiscale trebuie sa se aplice si acestei industrii", a aratat Najat Vallaud-Belkacem, purtator de cuvant al guvernului francez. 

In Marea Britanie, parlamentarii au acuzat in aceasta luna Google, Amazonb si Starbucks ca se folosesc de metode complicate de contabilitate pentru a reduce taxele platite. 

Google, Apple, Amazon si Facebook platesc impreuna taxe mai mici decat cele 500-600 de milioane de euro pe care le-ar datora in Franta, a spus Benoit Tabaka, fost secretar-general al Consiliului Digital al Frantei. El a aratat in ianuarie ca cele patru companii platesc in Franta, cumulat, circa 4 milioane de euro sub forma de impozite pe profit, in urma unor venituri online de 2,2-2,5 miliarde de euro.