Exor SpA, compania de investitii controlata de John Elkann (39 ani), mostenitorul imperiului Fiat, a platit 287 milioane lire sterline pentru a-si creste detinerea de la 4,7% la 43,4% si pentru a deveni singurul mare actionar al grupului The Economist. 

Elkann, care se afla deja in boardul publicatiei, va avea dreptul de a selecta 6 dintre cei 13 cei mai puternici membri.

"Grupul Pearson este mandru ca a facut parte din succesul The Economist in ultimii 58 de ani, iar actionarii nostri au beneficiat din plin de cresterea grupului", a declarat John Fallon, directorul general al Pearson. 

"Suntem convinsi de uriasul potential si, in mod particular, de capacitatea The Economist de a folosi oportunitatile de dezvoltare generate de digitalizarea industriei media", a spus John Elkann. 

Pearson a vandut de asemenea actiuni si unora dintre actionarii minoritari ai grupulului The Economist, pentru 182 milioane lire sterline.

Astfel, si familia Rothschild, al doilea cel mai mare actionar la The Economist, si-a marit participatia de la 21% la 25%. 

Grupul The Economist include revista Economist, divizia Economist Intelligence Unit si titluri, precum CQ Roll Call. Grupul a raportat un profit operational de 60 de milioane de lire si vanzari de 328 milioane de lire in anul fiscal incheiat in martie 2015. 

The Economist, care apare la Londra din 1843, are un tiraj de 1,6 milioane de exemplare. 

Tranzactia incheie rolul Pearson in publicatiile de stiri, dupa mai mult de 50 de ani, dupa ce, luna trecuta, editorul britanic a vandut Grupul Financial Times. catre Nikkei din Japonia pentru 844 milioane de lire sterline (1,3 miliarde de dolari). 

Actiunile Pearson au scazut cu 0,8% la Bursa din Londra, miercuri dimineata, valoarea de piata a companiei fiind de 9,6 miliarde de lire.