"Mica mea conferinta de presa este ocazionata exact de incheierea vacantei liderilor USL, care, dupa cum vedeti, imediat ce s-au intors, au reusit, dupa 45 de zile, sa dea si o nominalizare pentru ministrul Transporturilor. Este un progres", a spus Basescu. 

El a precizat ca liderii USL s-au intors din concediu "nervosi". 

"Singurul lucru pe care il constat este ca s-au intors nervosi din concediu. Poate se calmeaza afland situatia tarii, lucru care pe mine ma ingrijoreaza, si pot sa va spun ca in aceasta vara am avut mai mult timp sa stau de vorba cu oamenii, sa merg prin tara si sa le aflu ingrijorarile. Daca nu au timp (liderii USL, n.r.) sa mearga in tara datorita conducerii tarii prin televiziuni - trebuie sa stea prin studiouri pentru ca acolo pare a fi locul lor de munca - vreau sa le dau cateva informatii grave", a spus Basescu. 

Traian Basescu: Somajul a crescut, investitiile au scazut

Seful statului a declarat ca trage un semnal de alarma catre Guvern legat de faptul ca somajul a crescut la 7,6% in iunie si cu 29.000 de someri in iulie, iar investitiile straine directe au scazut cu 19,4% in prima jumatate a anului. 

"Somajul este in crestere, romanii sunt tot mai preocupati de situatia locului de munca si tot mai multi se intreaba daca isi pierd sau nu locul de munca. Cand acest Guvern a preluat guvernarea, somajul in Romania conform ESA era de 6,7%. In luna iunie, tot conform masuratorilor in sistem ESA, somajul in Romania ajunsese la 7,6%. Deci crestere economica generata de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu inseamna si crestere a locurilor de munca, iar acesta este un efect al amputarilor investitiilor din bugetul de stat", a spus presedintele. 

El a adaugat ca somajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci cand criza economica a fost la nivelul maxim. 

"Mai trag un semnal de alarma extrem de serios: in luna iunie somajul era 7,6%, dar in iulie Romania a mai inregistrat un plus de 29.000 de someri, ceea ce imi permit sa anticipez, ne va arata atunci cand se va analiza la nivelul EUROSTAT somajul in Romania, cifra pentru Romania va fi undeva in jur de 8%. Este un prag extrem de riscant si crearea de locuri de munca este esentiala, relansarea investitiilor din bani europeni si bani de la bugetul de stat trebuie sa fie o prioritate majora a Guvernului. Nu se poate sa privesti o crestere cu 29.000 de persoane a somajului in perioada de vara, cand foarte multe locuri de munca sunt in zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de asteptat o scadere a somajului macar pe perioada verii", a spus Traian Basescu.

Potrivit acestuia, investitiile straine directe au scazut cu 19,4% in prima jumatate a anului.

Basescu: Poate se reiau lucrarile la metrou in Drumul Taberei prin cooperarea dintre sotii Manescu 

Presedintele a mai spus ca poate se vor relua lucrarile la magistrala de metrou din Drumul Taberei - "calamitate pentru cetateni" - in urma cooperarii dintre Rares Manescu, primarul Sectorului 6, si sotia acestuia, Ramona Manescu, care a devenit ministru al Transporturilor. 

"Astazi, odata cu depunerea juramantului de catre doamna Ramona Manescu, am mentionat cateva lucrari care sunt prioritare in opinia mea. Si nu vreau sa intelegeti ca am vreo slabiciune pentru vreo lucrare sau alta din cele ce le-am mentionat, dar metroul in Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetateni si poate in cooperarea dintre primarul Sectorului 6, domnul Rares Manescu, si sotia dansului, doamna ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, vor reusi sa reia lucrarile la metrou", a afirmat Basescu, in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni. 

Seful statului s-a referit luni la lucrarile de la metrou ca fiind una dintre primele patru prioritati pentru noul ministru al Transporturilor si in discursul sustinut cu ocazia depunerii juramantului de catre aceasta, la Palatul Cotroceni.

Basescu: E timpul ca Victor Viorel Ponta sa guverneze, nu sa televizeze 

Presedintele a mai spus luni ca "este timpul ca premierul Victor Viorel Ponta sa guverneze, nu sa televizeze", el mentionand ca "drumul pe care merge tara este unul periculos" si ca nu mai are incredere in Guvern, pentru ca cei care il compun se dovedesc a fi incompetenti. 

"Voi avea tot mai des interventii care sa arate realitatile, nu o sa le expun toate intr-o zi pentru ca asa se poate crea confuzie. Dar voi umbla in tara si voi vorbi despre realitatile din tara. Cred ca Guvernul trebuie sa lase luptele politice si sa guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta sa guverneze, nu sa televizeze si nu sa se lupte politic. El este copresedinte USL, dar inainte de toate este prim-ministru al Guvernului Romaniei si cred ca romanii sunt mai putin interesati de ce crede Victor Viorel Ponta despre presedinte, dar vor sa auda cum reduce somajul, cum creeaza locuri de munca, cum relaxeaza investitiile, cum se utilizeaza banii europeni din actualul exercitiu bugetar si din viitorul exercitiu bugetar", a spus Basescu. 

Presedintele a tinut sa mentioneze ca el nu mai este in campanie si ca procentele pe care le are, desi sunt "in crestere", nu il mai ajuta la nimic din punct de vedere electoral.