”Vineri vom avea bugetul definitivat. Va fi liber pana marti, iar marti vine Comisia Europeana si FMI. De pe 2 pana pe 10 il vom pune in dezbatere, iar probabil pe 10 decembrie, cand va pleca Comisia, vom veni cu el in Parlamet si in dezbatere. Mi-as dori foarte mult ca pana la sfarsitul sesiunii sa il si finalizam, undeva pe 19 decembrie cred ca ne-am putea incadra cu aprobarea bugetului pentru anul viitor”, a spus ministrul Valcov, citat de Mediafax.

El a precizat ca bugetul nu va contine majorari de taxe si impozite si ca Executivul ia in calcul adoptarea unor masuri de relaxare fiscala.

”Noi deja, datorita conformarii si gradului de colectare mai bun, preconizam ca vom putea sa facem linistiti bugetul cu tot ceea ce am adoptat pana azi, ba chiar ne gandim la unele masuri suplimentare de relaxare fiscala”, a spus Valcov, care a aratat ca nu poate spune pana vineri care vor fi aceste masuri, atunci fiind definitivat bugetul si ca, oricum, premierul este cel care le va comunica.

Intrebat daca printre masuri e inclusa si reducerea TVA, Valcov a precizat: ”Putem sa ne gandim inclusiv la asta”.

”In urma negocierilor si discutiilor pe care le vom avea cu FMI, e posbil (sa ne gandim la reducerea TVA, n.r.) si la anumite produse, dar e posibil sa ne gandim si la general”, a adaugat Valcov.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a anuntat saptamana trecuta ca proiectul de buget pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice dupa data de 10 decembrie, cand se va incheia misiunea comuna FMI - CE, care va veni pe 2 decembrie la Bucuresti strict pentru discutii pe aceasta problematica.

"Misiunea este una dedicata strict proiectului legii bugetului, nu reprezinta o misiune de evaluare a angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in fata FMI in cadrul acordului de tip preventiv semnat intre partea romana si reprezentantii creditorilor externi", se arata intr-un comunicat transmis miercurea trecuta de ministerul Finantelor.

Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare, se mai spune in comunicatul Finantelor.