Operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume a infiintat site-ul si o comisie de experti pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) conform careia utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante si care incalca dreptul la viata privata.

Astfel, pe 30 mai, Google a postat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoana din Europa care doreste sa solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de cautare.

Dupa doar o zi de la lansarea site-ului creat special in acest scop, Google a primit peste 12.000 de cereri privind stergerea de informatii sensibile. Numarul de astfel de solicitari s-a mentinut la un nivel stabil de aproximativ 1.000 pe zi, in Europa. Totodata, au fost inregistrate peste 70.000 de solicitari in perioada 29 mai - 30 iunie, conform informatiilor facute publice de Google.

Tarile din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franta (14.086), Germania (12.678), Marea Britanie (8.497), Spania (6.176) si Italia (5.934).

Solicitarile au vizat un numar total de 267.550 de link-uri, insa Google a precizat ca fiecare astfel de cerere va fi tratata in mod individual.

Si la acest capitol, al link-urilor solicitate a fi sterse, Franta se situeaza pe primul loc, cu 47.927, fiind urmata de Germania (47.014), Marea Britanie (34.597), Spania (21.564) si Italia (23.321).
 
Decizia Curtii Europene de Justitie a fost o surpriza pentru Google si alte companii de profil aflate in atentia Uniunii Europene pentru practicile in domeniul respectarii vietii private.

Blocul comunitar vrea sa extinda prerogativele autoritatilor de reglementare in domeniul protejarii datelor, astfel incat acestea sa poata aplica amenzi in cazul nerespectarii prevederilor legale.

Dezvaluirile legate de spionarea de catre Statele Unite a unor cetateni ai UE, inclusiv a unor politicieni, intre care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atentia acordata protejarii vietii private.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat insa ca decizia CEJ ar putea incuraja regimurile politice represive sa incerce sa cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Recent, Google a decis sa elimine din rezultatele cautarilor un articol al unui jurnalist al BBC vechi de sapte ani referitor la fostul director general al Merrill Lynch Stan O'Neal, hotarare care a atras acuzatii de cenzura din partea unor politicieni britanici si oficiali ai Uniunii Europene.