"Aceste rezultate si comportamentele pe care le-au generat sunt exact oglinda societatii noastre de azi. Natiunea noastra trebuie sa aleaga daca merge pe mana celor onesti, muncitori, perseverenti sau daca vrem sa incurajam in continuare smecheria, nemunca, superficialitatea si eludarea lucrurilor", a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, 40 de ani, care a urmat cursurile Liceului de Filologie-Istorie din Timisoara din clasa a IX-a pana in clasa a XI-a, examenul de bacalaureat fiind sustinut de acesta la Strasbourg, in cadrul Lycée International des Pontonniers (Franta).

Performantele elevilor nu au fost slabe doar pe plan national. Romania a obtinut locul 47 dintr-un total de 57 de tari participante la programul pentru evaluarea internationala a elevilor (PISA) din 2006, elevii romani inregistrand scoruri mai scazute fata de 2001, cand s-au clasat pe locul 34 din 43 de participanti. Invatamantul romanesc a fost astfel surclasat de cel bulgaresc, de cel unguresc si de cel lituanian.

Unul dintre motivele pentru care pregatirea elevilor a scazut din punctul de vedere calitativ a fost reprezentat si de salariile profesorilor.
In timp ce un profesor de liceu debutant castiga un salariu de 1.000 de lei pe luna (240 de euro), la fel ca un subofiter din politie, iar un medic debutant isi incepe cariera pe un salariu lunar de 800-900 de lei pe luna (190 - 220 euro), in Romania exista functionari publici care castiga 27.000 de euro pe luna, cum este cazul lui Ionut Costea, presedintele Eximbank.

Salariile profesorilor din universitatile private vor fi reduse

Cei peste 110.000 de absolventi de liceu care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in 2011 reprezinta o generatie care producea si consuma bunuri si servicii in valoare de aproape un miliard de euro, aceasta fiind valoarea cumulata a investitiilor in educatie, a consumului de bunuri si servicii pe care l-ar fi putut avea ca studenti, a taxei de scolarizare sau a impozitelor platite pentru salarii, impozite mai mari in cazul absolventilor de studii superioare, scrie Ziarul Financiar.

"Oglinda societatii de astazi" a determinat deopotriva facultatile de stat si cele private sa-si extinda numarul de locuri la taxa, la fel cum o intreprindere isi extinde capacitatea de productie cand are cerere mai mare. S-a ajuns in situatia in care o universitate privata - Spiru Haret - sa aiba venituri anuale de 90 de milioane de euro si un excedent (echivalentul profitului in companiile private) de aproape 40 de milioane de euro in 2009.

Acum, rectorii universitatilor private, desi admit ca rezultatele de la bacalaureat vor creste calitatea studentilor, spun ca se ingrijoreaza in ceea ce priveste ocuparea locurilor pe care le au disponibile. Unii spun ca vor taia din salariile profesorilor, avand in vedere ca veniturile le-ar putea scadea la jumatate, dar ca isi vor diversifica oferta educationala pentru programele de masterat si pentru cele de invatamant la distanta.