Specialistii de la Directia Sanitar-Veterinara au dus in laboratoare un sortiment de cafea pe care-l gasim in toate magazinele de pe piata romaneasca. Vor sa verifice daca in compozitie are si acrilamida, o substanta cancerigena descoperita in aceeasi cafea, dar in Marea Britanie. Rezultatele le vom afla peste doua zile.

"Probabilitatea sa fie gasita acrilamida in probele de astazi este 0", a declarat Constantin Lupescu, directorul executiv al DSVSA.

Cercetatorii spun ca acrilamida apare in alimentele care contin amidon si care sunt preparate termic. Vorbim despre cartofi prajiti, cereale, turta dulce sau biscuiti.

Concret, la o temperatura mai mare de 120 de grade, amidonul sau poliglucidele din alimente se transforma in acrilamida. Daca mancam in cantitati mari produse care contin aceasta substanta cancerigena, creste riscul de a avea tulburari de comportament, depresie, stare de oboseala cronica, pierderea in greutate. Si in timp, se poate ajunge chiar la cancer ovarian si testicular.

Acrilamida se monitorizeaza in alimente inca din 2007. Comisia Europeana a recomandat atunci tuturor tarilor sa faca in fiecare an analize pe alimentele care pot contine la un moment dat aceasta substanta cancerigena. Anul trecut, Romania a prelevat si a analizat 83 de probe. Toate au iesit negative.