Pentru a da solutii favorabile in dosare sau a interveni pe langa colegi, unii dintre judecatorii si procurorii cercetati sau deferiti justitiei de catre DNA s-au multumit sa primeasca, potrivit anchetatorilor, produse alimentare, electronice sau materiale de constructii. Alti magistrati vizati in dosare de coruptie au cerut, pentru favorurile promise sau facute, masini sau sume mari de bani, potrivit DNA.

Ultimul caz ajuns in atentia procurorilor anticoruptie este cel al colegului lor Dumitru Cristudor, seful DNA Slobozia, suspendat din functie si trimis in judecata, la inceputul lunii iulie, pentru doua infractiuni de luare mita si favorizarea infractorului, scrie Mediafax.

Potrivit rechizitoriului, magistratul a primit mita in perioada 22-23 mai si la 1 iunie, de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct sau prin intermediari, doua masini de piatra pentru amenajarea gradinii si 10 arbori tuia. In schimbul mitei, magistratul ar fi ajutat trei persoane din anturajul lui Taifas sa distruga acte si obiecte ce puteau fi folosite ca probe intr-un dosar din Germania de evaziune fiscala.

Anchetatorii sustin ca bunurile au fost folosite pentru amenajarea unui imobil apartinand unei societati comerciale la care fiul magistratului este asociat.

De asemenea, in septembrie - noiembrie 2012, seful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4, in valoare de 16.300 de euro, "in schimbul asigurarii unei protectii neconditionate, prin neadoptarea masurilor legale ori prin furnizarea de informatii confidentiale, in situatia in care impotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost initiate proceduri judiciare de organele judiciare romane ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara Romaniei".

Anchetatorii au precizat ca autoturismul a fost inmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde ca magistratul este adevaratul proprietar. In acelasi dosar, procurorii l-au acuzat si pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas pentru dare de mita in forma continuata (doua acte materiale) si favorizarea infractorului, precum si pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului. Magistratul se afla in arest preventiv din 14 iunie.

Picioare de oaie, vin si oua

Fostul sef al Parchetului Judecatoriei Harlau, Ghenadie Ciobanu, este cercetat DNA Iasi pentru ca ar fi primit necuvenit vin, picioare de oaie, carne de porc si oua, potrivit anchetatorilor. Amanuntele apar in dosarul in care fostul magistrat a fost trimis in judecata, la 8 mai, pentru ca ar fi primit 200 de euro mita pentru a da o solutie de netrimitere in judecata intr-un dosar penal pe care il instrumenta.

In al doilea dosar, anchetatorii sustin ca Ciobanu ar fi abuzat de functia sa pentru a obtine diferite bunuri si ar fi transformat institutia pe care o conducea intr-o veritabila crama.

Alaturi de Ciobanu, in al doilea dosar sunt cercetati de DNA si alti magistrati de la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau.

Cartuse de tigari pentru interventii la procurori

Adjunctul sefului Parchetului Judecatoriei Buftea, Lora Constantinescu, a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta, la jumatatea lunii iunie, fiind acuzata ca a primit bani si cartuse de tigari pentru a interveni la procurorii de la Parchetul Tribunalului Ilfov si politisti in favoarea unui barbat cercetat in mai multe dosare privind furtul unor masini. Totodata, acesta a fost cercetat de Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov pentru dare de mita, fiind trimis in judecata in stare de arest preventiv, s-a aratat intr-un comunicat de presa al DNA.

In 15 mai, Lora Constantinescu i-ar fi cerut denuntatoarei, prin intermediar, intre 2.000 si 3.000 de lei, precum si doua cartuse de tigari, pentru a interveni in favoarea sotului acesteia, spun anchetatorii. Procurorul Lora Constantinescu a fost prinsa in flagrant la 17 mai, dupa ce a primit de la denuntatoare 3.000 lei si doua cartuse de tigari, au precizat procurorii.

Tomita Neagu - sejur la la Beverly Hills si LCD

Fostului prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Cornetu, Tomita Neagu, este acuzat ca ar fi primit mita un teren intravilan de 1.000 de de metri patrati, in schimbul rezolvarii favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin. Pe langa acesta, fostul procuror si sotia sa ar fi primit un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills si un televizor LCD de 8.300 de lei, potrivit procurorilor DNA.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata si procurorul Dumitru Vlad, care lucra la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti la data comiterii faptelor, care ar fi acceptat de la primarul Mladin un teren, tot de 1.000 de metri patrati, pentru a solutiona, in mod favorabil edilului, un dosar penal constituit ca urmare a unei plangeri formulate de acesta. Pentru a ascunde adevarata provenienta a terenului platit in realitate de catre denuntator, procurorul s-a folosit de o persoana interpusa, mai precis de mama sa, Vlad (Radulescu) Niculina, care a semnat contractul de vanzare-cumparare.

Zeci de mii de euro pentru coruperea unor judecatoare

Viorica Dinu, care a demisionat din functia de judecator la Sectia penala a Tribunalului Bucuresti, si Antonela Costache, judecator la Tribunalul Bucuresti - Sectia penala, in prezent suspendata din functie, au fost trimise in judecata de DNA, in iulie, pentru ca ar fi luat mita spre a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu si pentru a interveni in vederea unor solutii favorabile in alte dosare.

Potrivit Mediafax, anul trecut, DNA a trimis in judecata cinci procurori si cinci judecatori. Tot in 2012, cinci magistrati au primit condamnari definitive.