"Am avut anul trecut si am dezvoltat o verificare, spectaculoasa zic eu, pe segmentul TVA la acele persoane fizice care in ultimii ani, in 2006-2008, au derulat tranzactii (imobiliare - n.r.) in nume...Va pot spune ca acolo am stabilit aproximativ 150 milioane de euro. Din aceste 150 milioane de euro am incasat 20 de milioane de euro", a afirmat presedintele ANAF, Sorin Blejnar, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a aratat ca diferenta de 130 de milioane de euro face obiectul contestarilor si al actiunilor in instanta.

Blejnar a precizat ca la momentul controlului a impus sechestre sau masuri asiguratorii aproape in totalitate, pentru a bloca posibilitatea instrainarii patrimoniului catre alte persoane.

Seful Fiscului a amintit ca un mare dezvoltator a incercat chiar in timpul controlului sa instraineze bunurile imobiliare.

"Am avut o lupta, asa, cu ghilimele de rigoare, prin directia juridica, vreo jumatate de an pana am reusit sa-i anulam acea hotarare…avea o hotarare a unei societati prin care a aportat toate bunurile in persoana fizica la o societate comerciala. Am reusit s-o anulam, am castigat in instanta si in zilele urmatoare, va pot spune, asa ca premiera, vom trece la valorificarea bunurilor", a spus presedintele ANAF.
El nu a dorit sa spuna cine este persoana vizata, aratand ca exista in codul de procedura fiscala un articol care se refera la secretul fiscal si nu-i permite sa dezvaluie nume.

Surse oficiale au declarat ulterior ca persoana ale carui bunuri imobliare vor fi valorificate este omul de afaceri Robert Negoita, scrie Mediafax.

ANAF a inceput pe 24 septembrie un control privind tranzactiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoita in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA la aceste operatiuni.

In urma verificarilor, ANAF a considerat ca Negoita datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati.

Surse din ANAF au declarat ca omul de afaceri a instrainat in timpul controlului apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,6 milioane de lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri.

Persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme. Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se aplica scutirea de taxa.