Coplata

Pacientii vor plati intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi ca HG privind coplata a fost aprobata. Medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.

Eugen Nicolaescu a precizat ca in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata. 

Conform proiectului prezentat public in luna ianuarie de Ministerul Sanatatii, pacientii ar fi platit la externarea din spital intre 5 si 10 lei pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, medicii de familie ar fi primit 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru servicii, iar ambulatoriu de specialitate, cu 50% mai mult. 

La acel moment, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat ca nu este vorba sa se plateasca 5 sau 10 lei pe zi, ci va fi o singura plata, cuprinsa intre minimum 5 lei și maximum 10 lei, care se va achita in ziua in care pacientul se externeaza. 

Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.  Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ.

Exceptie fac cele acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta. 

Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.  Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate.

Pasaportul

Si pasapoartele se scumpesc de la 1 aprilie. Astfel, pentru pasaportul simplu temporar vom achita100 de lei fata de 84, iar pentru cel electronic simplu cu valabilitatea de cinci ani vom plati 270 lei fata in loc de 244 lei. 

Taxe pe pod

De la 1 aprilie intra in vigoare si noile taxe pentru trecerea podurilor Giurgeni-Vadul Oii si Fetesti-Cernavoda. Costul pentru traversarea podului Giurgeni-Vadul Oii va fi de 11 lei pentru autoturismele si vehiculele mai mici sau de 3,5 t,  26 lei pentru microbuze si  43 lei pentru autobuze.  Pentru podul Fetesti-Cernavoda, autoturismele sau vehiculele mai mici de 3m5 tone vor plati 13 lei drept taxa, microbuzele 47 lei si 64 lei pentru autobuze, autocare si vehicule de 12 tone sau mai mari.