Noile reguli, care vor elimina astfel subventia de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei, au fost pregatite sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare in luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.

Subventia pentru producerea energiei termice este acordata, in prezent, atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica. Sistemul este aplicat in baza preturilor locale de referinta.

Care sunt schimbarile

Ordonanta de urgenta pregatita de Guvern permite rimariei sa aprobe preturi locale la energia termica facturata populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a agentului termic livrat. In acelasi timp insa, ordonanta impune autoritatii locale sa acopere doar din bugetul local, nu si din cel central, sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate de catre furnizor si pretul local aferent energiei termice facturate populatiei. In caz contrar, primariile vor fi sanctionate. "Directiile generale ale finantelor publice vor dispune sistarea alimentarii cu cote defalcate din impozitul pe venit pana la efectuarea platilor", se arata in ordonanta.

Pretul gazelor pentru populatie ramane neschimbat. Companiile vor plati din iulie cu 10% mai mult

Familiile cu venit sub 2.500 de lei pe luna ar putea sa primeasca ajutoare pentru incalzire  

Cotele defalcate din impozitul pe venit sunt una dintre principalele surse de alimentare de catre Guvern a bugetului local.

Actul normativ mai stabileste ca sumele reprezentand diferenta dintre pretul energiei livrate si cel al energiei facturate pot fi acordate in avans furnizorilor, astfel incat acestia sa isi poata constitui din timp stocuri de carbune, pacura si combustibil lichid usor pentru sezonul rece. In acest caz, banii vor fi varsati, in termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, in conturi deschise la banci de catre furnizorii de energie termica.

Pierderile induse de prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de operatorii economici din subordinea autoritatilor locale, vor putea fi acoperite in continuare din bugetele locale.

Modificarile sunt argumentate de Guvern prin faptul ca astfel sunt create premisele ca populatia sa achite "pretul real" al serviciului de producere, distributie, transport si furnizare a energiei termice, urmand sa fie sustinute financiar doar persoanele si familiile cu venituri reduse, care au "o reala nevoie de sprijin".

Economia calculata de Guvern pentru acest an la bugetul de stat prin eliminarea subventiei la incalzire se ridica la 702,5 milioane lei, economii mai mari, in medie de 944 milioane lei, fiind estimate pentru urmatorii patru ani.

La sistemul centralizat sunt racordate in prezent 1,54 milioane apartamente, dintr-un total de 8,32 milioane locuinte.

Citeste si

Grecia, la pamant. Unde a dus lacomia, evaziunea fiscala si risipa banilor publici

Sase companii americane "zdrobite" de competitorii asiatici. Cat mai rezista General Motors, Microsoft sau Boeing