Avertizarea se refera la perioada 15 - 20 august, cand pe teritoriul Republicii Moldova se inregistreaza "pericol exceptional de incendiu - clasa V", in special in zonele impadurite, conform unui comunicat al Serviciului Hidrometeorologic moldovean. In aceeasi perioada, temperaturile vor atinge si chiar vor depasi nivelul de 33 de grade Celsius.

Temperaturile inalte vor determina si cresterea nivelului de radiatii ultraviolete, iar temperatura perceputa de organism va depasi cu 1 - 3 grade Celsius valoarea inregistrata, adauga comunicatul citat.

Meteorologii moldoveni au avertizat ca temperaturile caniculare se vor mentine pana pe 23 august, dupa aceasta data urmand sa scada la 29 - 30 de grade.

Rusia se confrunta, de la inceputul lunii, cu incendii masive de padure, cauzate de temperaturile ridicate. Din cauza fumului, aerul a devenit irespirabil, inclusiv in capitala tarii, Moscova, iar traficul aerian a fost perturbat.

Flacarile ameninta atat zonele radioactive de la Cernobal, cat si central nuclear Sarov, situate la 500 de kilometric de Moscova.

Aproximativ 2.600 de persoane lupta impotrova incendiilor care ameninta din 3 august aceasta zona unde locuiesc 80.000 de persoane si unde accesul este interzis fara autorizatie speciala din cauza activitatilor sensibile desfasurate aici.