Toti copiii ar trebui sa ia in serios aceste sfaturi. Incepe scoala, iar parintii isi vor lua de la gura ca sa le cumpere lor rechizite.

Trist, dar adevarat - bugetul pentru prima zi de scoala, in special, in cazul familiilor cu multi copii este extrem de sarac. In medie ajunge pe la 300 de lei, in care trebuie sa intre obligatoriu rechizitele, manualele, uniforma si poate o pereche de ghete de toamna.

Intr-un magazin de rechizite, de pilda, sunt zeci de parinti care pana sa puna mana pe un stilou, un penar sau un caiet in cos au studiat fiecare eticheta in parte, incercand sa gaseasca cel mai ieftin produs de pe raft.

Si comerciantii recunosc ca vanzarile au scazut cu cel putin 25% fata de acum doi ani, de pilda, cand incat nu banuiam ce ne asteapta. In plus, tot ei confirma ca putini romani mai tin cont de calitate si de marca si iau doar ce gasesc "la oferta".

Ca librariile erau de mult pustii nu mai este un secret, insa acum bate vantul a paguba si prin magazinele cu articole pentru scolari. Banii sunt atat de putini, incat elevii trebuie sa se multumeasca si cu rechizite ieftine. Cu alte cuvinte parintii aleg caietul de 80 de bani si nu pe cel de 3 lei, stiloul de 6 lei si penarul de 4 lei.

Reducerea bugetului pentru inceputul de an scolar are doua reguli de baza spun parintii:

- rechizitele frumos colorate sau cu personaje din desene animate sunt inlocuite cu cele simple si ieftine;

- tot ceea ce nu s-a stricat anul trecut se refoloseste.

Dar situatia poate fi si mai trista de atat. Sute de familii din Romania isi fac cumparturile pentru prima zi de scoala din magazinele second-hand. Acolo, un ghiozdan folosit de altii costa 12 lei, nu 100 ca la hipermarket!

Si totusi un studiu realizat de britanici arata ca bugetul alocat de romani pentru rechizite este similar cu cel al francezilor. Care ar fi explicatia? Rechizitele sunt mai scumpe la noi.

Sa nu uitam nici ca, pe langa caiete sau carti, parintii sunt nevoiti sa le cumpere celor mici atlase, culegeri sau manuale, pe care elevii din strainatate le primesc de la scoala.

Apropierea cu pasi repezi a noului an scolar le da fiori multor parinti. Cu bugetele subtiate serios de criza economica, cu greu isi fac curaj sa intre in magazine sa cumpere rechizite pentru copii.

Cum lista de cumparaturi este lunga, multi se multumesc sa ia de pe rafturi doar cele necesare pentru primele zile de scoala. Restul, vor cumpara pe parcursul anului.

Maratonul cumparaturilor pentru prima zi de scoala a inceput deja, numai ca multi parinti spun ca in acest an au portofelul aproape gol. Si nu le este usor sa indeplineasca toate dorintele copiilor.

Cu lista de cumparaturi intocmita cu mare atentie si cu banii dramuiti la ultimul leut, mamicile se plimba printre rafturile magazinelor, in cautarea rechizitelor cu pretul cel mai bun.

In schimb, comerciantii sustin ca vin in ajutorul parintilor si elevilor si au lansat mai multe oferte pentru rechizite.

Cinci caiete de matematica, cinci de limba romana, acuarele, pensule, un penar, un ghiozdan si inca multe alte accesorii pentru care un parinte ar trebui sa scoata din buzunar aproximativ 200 de lei.

Pentru a cumpara copiilor strictul necesar pentru scoala, parintii mai au la dispozitie doua saptamani!